У Києві відкрили інсталяцію до 60-х роковин Куренівської трагедії

У Києві відкрили інсталяцію до 60-х роковин Куренівської трагедії

Фото
Укрінформ
У столичному Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр» відкрили нову інсталяцію «Погляд у минуле» до 60-х роковин Куренівської трагедії. 

Як передає Укрінформ, участь у церемонії відкриття арт-об'єкта взяли політичні, культурні та громадські діячі.

«Куренівська трагедія – одна зі сторінок історії Києва і України, про яку треба знати і пам'ятати. Бо без розуміння уроків минулого жодна нація не має майбутнього. Ми з вами сьогодні в Бабиному Яру. Це місце можна назвати символом трагічних сторінок нашої історії. Ми все пам’ятаємо… І понад 100 тисяч розстріляних невинних жертв нацизму. І жертв радянської влади, що загинули внаслідок Куренівської трагедії», - наголосив міський голова Києва Віталій Кличко.

В.о. генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова, яка також взяла участь у заході, зауважила, що відкриття нової інсталяції – це пам'ять про Куренівську трагедію та можливість побачити частину цієї історії.

У Києві відкрили інсталяцію до 60-х роковин Куренівської трагедії / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Автор монументу, культурний діяч, художник і письменник Олег Шовенко розповів, що вкладав у сенс інсталяції дві катастрофи: людську та природну.

«В цій трагедії, мова якої – мова канцелярських та інженерних звітів, немає ані слова про те, що це за страшне місце – Бабин Яр. І в даному випадку техногенна катастрофа – це про те, що природа раптом повертає собі свою первісну міць, яку людина намагалася приборкати. Нагадування про те, що бережливе ставлення та повага до природи – це не примха, а спосіб вижити», - прокоментував Шовенко.

Інсталяцію встановлено в Бабиному Яру саме на тому місці, де прорвало дамбу і сформувалась перша смертоносна хвиля мулу, що переросла у потужний селевий потік, який затопив житлові квартали та забрав життя людей.

Читайте також: Куренівська трагедія: як це було (архівні фото)

Основа монументу складається із більш ніж 100 різновидів цеглин, з яких будувався Київ упродовж останніх 200 років. Вона зроблена у вигляді збільшеної вдесятеро цеглини. Найстаріша цеглина в інсталяції 1843 року.

У монумент вмонтовані монокуляри, які показують кадри з документального проєкту Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» та режисера Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст». Епізоди присвячені будівництву у Бабиному Яру та наслідкам Куренівської катастрофи.

Інсталяція є частиною мережі об'єктів у міському просторі Києва «Погляд у минуле». Основним її фокусом є трагедія Бабиного Яру та пов’язані з нею події. У вересні минулого року було відкрито перші чотири об’єкти інсталяції на території Бабиного Яру, а в січні цього року інсталяція «Погляд у минуле. Дерево» з'явилася на проспекті Перемоги.

13 березня 1961 року о 8:30 потужний селевий потік прорвав дамбу, збудовану для заповнення Бабиного Яру промисловими відходами, що надходили з Петровських цегельних заводів. Лавина багна і пульпи затопила житлові квартали Куренівки, Подільське трамвайне депо, стадіон «Спартак» та околиці. Техногенна катастрофа, тільки за офіційними радянськими даними, забрала життя життя 145 людей. Деякі дослідники називають значно більші цифри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-