У Києві «полікували» липу Петра Могили

У Києві «полікували» липу Петра Могили

Фото, відео
Укрінформ
У столиці провели профілактично-лікувальні заходи для продовження життя історичної ботанічної пам’ятки - липи Петра Могили.

Як передає кореспондент Укрінформу, комплекс профілактичних заходів провів біолог-дослідник, експерт зі стану рослин, фахівець з аплікації засобів захисту рослин Ігор Сінгер.

«Сьогодні проведено перший етап «лікування» липи Петра Могили – обробка порожнини дерева від сміття. Згодом, коли ґрунт почне розмерзати, буде проведено другий етап — обробка землі та внесення добрив», – розповів Сінгер.

Читайте також: Україна проведе акцію з глобального озеленення «Greening of the Planet»

Він також зауважив, що для відновлення історичних рослинних пам‘яток дуже важлива системність і поступовість. Так, біолог вважає, щоб не нашкодити рослині, треба складати конкретний план її відновлення.

Водночас, генеральний директор КО «Київзеленбуд» Олексій Король, який контролював процес «лікування», підкреслив, що Київзеленбуд з 2018 року відстежує стан липи і вживає всіх необхідних заходів для його покращення. Зокрема, за його словами, цьогоріч на профілактичні заходи було виділено близько шести тисяч гривень.

Лікування липи Петра Могили у Києві / Фото: Олег Давиденко. Укрінформ

«Це дерево має важливе значення для екології міста Києва. По-перше, тому що це аборигенна (рослини природної флори конкретної місцевості – ред.) порода рослин. По-друге, це історична пам‘ятка природи, яку треба зберігати», – додав Король.

Липа Петра Могили – ботанічна пам‘ятка природи, одна з найстаріших лип Києва. Її вік – понад 350 років. За легендою, дерево було посаджене митрополитом Петром Могилою у 1635 році поряд із церквою, побудованою на місці зруйнованого монголо-татарами Десятинного храму Х століття. У 1972 році липу було взято під державну охорону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-