«У пандемії жіноче обличчя»: у Києві проходить Жіночий марш

«У пандемії жіноче обличчя»: у Києві проходить Жіночий марш

Фото
Укрінформ
У Києві та інших містах країни 8 березня відбувається Жіночий марш.

Як передає Укрінформ із посиланням на сторінку події у Фейсбуці, в цьому році Жіночий марш присвячений негативним наслідкам пандемії для жінок.

"У пандемії жіноче обличчя. Пандемія COVID-19 суттєво вплинула на життя людей в усьому світі, змінила звичний ритм функціонування суспільства, загострила соціальні проблеми та спричинила появу нових викликів. Найбільше негативні наслідки пандемії відбилися на жінках", - йдеться у повідомленні.

Марш жінок / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Зазначається, що під час пандемії рівень домашнього насильства в умовах карантину стрімко зростає, натомість відповідальність тих, хто здійснює насильство, досі не є безумовною перед законом. Також жінки становлять більшість працівниць у сфері соціальних, освітніх послуг, а також у сфері охорони здоров’я, які опинилися під найбільшим ударом у часи пандемії. Вони контактують із великою кількістю людей, зокрема, хворих на коронавірус, що також підвищує їхні ризики захворіти. На жінок покладено ще більший обсяг репродуктивної та доглядової праці - догляд за літніми родичами, виховання дітей, опікування за здоров’ям родини, хатні справи поряд із роботою.

Читайте також: Таран — про жінок в армії: Командир, пілот і танкіст - більше не експеримент, а повсякдення

Ініціатори маршу також звертають увагу на те, що жінки, які вимушено перейшли на дистанційну роботу, мають самостійно забезпечити себе та дітей на онлайн-навчанні засобами зв’язку для реалізації навчального та робочого процесу одночасно. Багато жінок залишилися без роботи.

Читайте також: Зеленський привітав українок з 8 березня: Мрійте, досягайте мети і змінюйте світ

Серед вимог учасниць маршу: ратифікації Стамбульської конвенції, припинення урізання соціальних гарантій для тих, хто втратив роботу, створення безпечних умов праці для жінок, які зайняті у сферах із високим ризиком зараження COVID-19, забезпечення доступу до всіх медичних та профілактичних послуг, відкриття державних шелтерів у різних регіонах України для жінок, які зазнають домашнього насилля, справедливе розслідування випадків насилля з боку ультраправих організацій.

Також до Маршу можна приєднатися дитсанційно в Інстаграмі.

У Києві Марш розпочався о 13 годині на Михайлівській площі. Її оточили кілька сотень правоохоронців.

Раніше громадська організація "Традиція і порядок" оголосила про плани провести 8 березня одночасно з Маршем жінок на Михайлівській площі акцію "Операція порятунку феміністок". За повідомленням організаторів, мета акції – довести, що "фемінізм – це огидно, а патріархат любить жінок".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-