У Києві акція на захист Гостиного двору зібрала близько сотні осіб

У Києві акція на захист Гостиного двору зібрала близько сотні осіб

Фото
Укрінформ
У Києві на Контрактовій площі відбулася акція на захист будівлі Гостиного двору, яка перебуває в занедбаному стані з часів Віктора Януковича.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь в акції взяли близько сотні осіб.

Організатори акції наголошують, що будівля Гостиного двору є важливим об'єктом історичної спадщині і має бути відреставрована, а не перебудована на бізнес-центр або ТРЦ. Також вони зазначають, що наприкінці січня суд зобов'язав Фонд державного майна подати на розгляд науково-проєктну документацію на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлюваних робіт. Проте досі не буле представлено жодного плану з ревіталізації об'єкта. Учасники акції закликали уряд захистити Гостиний двір та передати його в управління КМДА для того, щоб містяни могли самостійно вирішувати його долю.

Акція на захист Гостиного двору в Києві/Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Під час акції було висунуто пропозицію сприяти створенню в Гостиному дворі громадського простору - центру самоврядування киян, а також музейних, освітніх та культурних закладів. Збір підписів на підтримку відповідної петиції було організовано під час заходу.

Читайте також: Ткаченко просить Кличка погодити передачу Гостиного двору МКІП

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 6 березня в своєму Телеграмі заявив, що у відомства є напрацьований план порятунку будівлі, і для початку його реалізації потрібна згода КМДА на передачу Гостиного двору в управління МКІП. "Проєкт реконструкції Гостиного Двору досить складний у реалізації, проте ми розуміємо, як з цим працювати, аби втілити у межах пам’ятки простір для культурно-мистецьких українських проєктів та залученості місцевої громади", - написав Ткаченко. Він підкреслив, що також у МКІП розуміють, як профінансувати розробку проєктно-наукової документації та почати протиаварійні роботи.

"Як тільки міська влада припинить затягувати процес із погодженням передачі пам’ятки у наше управління – ми отримаємо правові підстави діяти. Тобто, робота по звільненню території пам’ятки від експансії минулих власників – почнеться без зволікань", - додав міністр культури.

Як повідомляв Укрінформ, Київська міська рада 11 лютого 2021 року підтримала звернення до Кабінету Міністрів щодо невідкладної передачі будівлі Гостиного двору в комунальну власність громади столиці.

Читайте також: Музей сучасного мистецтва може з’явитись у столичному Гостиному дворі

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з ініціативою щодо передачі Гостиного двору в Києві на баланс міністерства.

Гостиний двір – пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована у 1809 році.

Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, чим тоді обурилася громада.

Читайте також: Кличко запевняє, що ТРЦ у Гостиному дворі не буде

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостиний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки з зими 2013 року.

Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-