Ткаченко просить Кличка погодити передачу Гостиного двору МКІП

Ткаченко просить Кличка погодити передачу Гостиного двору МКІП

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав владу Києва погодити передачу Гостиного двору до сфери управління МКІП.

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Міністерство культури та інформаційної політики звернулось до Фонду держмайна щодо передачі пам’ятки до МКІП. Задля збереження об'єкта просимо прийняти виважене державницьке рішення міською владою і безпосередньо від очільника столиці Віталія Кличка та погодити таку передачу Гостиного двору від Фонду держмайна до сфери управління міністерства. Оскільки пам’ятка наразі має статус місцевої, саме КМДА як орган охорони спадщини місцевого рівня має ці повноваження", - зазначив Ткаченко.

За його словами, за пам’ятку протягом років боролась не мерія, а Київська міська громада та держава, зокрема Фонд державного майна.

Читайте також: Кличко запевняє, що ТРЦ у Гостиному дворі не буде

У цьому зв'язку міністр нагадав про побоювання щодо появи на місці Гостиного двору чергового ТРЦ.

Очільник МКІП зазначив, що міністерство за достатньо короткий період розглянуло кілька версій для культурного простору у межах відновлення Гостиного двору: як Музею сучасного мистецтва, так і культурного-креативного хабу. Зокрема, під час перемовин з громадськістю та активістами прийнято рішення про реалізацію Музею сучасного мистецтва у межах більш мобільного приміщення. За словами Ткаченка, концепція продовжує розроблятись і найближчим часом буде презентована публічно, в тому числі і з озвученням локації, де буде створено музей.

"Щодо концепції Гостиного двору – враховуючи будівельно-архітектурні можливості об'єкта, в межах майбутнього відновлення пам’ятки буде реалізовано простір для культурно-мистецьких українських проєктів, зокрема і для промоції креативних індустрій", - заявив міністр.

При цьому він запевнив, що об'єкт буде відновлений "в усіх історичних елементах": "Без так званих надбудов і пристосувань, коли на місці пам’яток з’являються хмарочоси".

Читайте також: Кличко пояснив, чому Київ не може добудувати розв'язку на Дарницькому мосту

Тож, за словами Ткаченка, щойно КМДА дасть позитивну відповідь на звернення Фонду держмайна, МКІП розпочне дві паралельні процедури. По-перше, будуть усі правові підстави звертатись до суду щодо незаконного перебування охорони попередніх власників на території пам’ятки і їх негайного виселення. А по-друге, йдеться про фіналізацію концепції Гостиного двору з громадськістю та її публічну презентацію, разом з розробкою науково–проєктної документації для оперативного початку фінансування протиаварійних робіт.

"Позиція МКІП – змінити статус пам’ятки з місцевого значення на національний, але це можливо тільки за співпраці міста та держави. Ми до цього відкриті. Міністерство запропонувало місту реальний шанс врятувати Гостиний двір. Тож КМДА не треба зволікати і почати діяти на користь містян та гостей столиці", - додав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, Київська міська рада 11 лютого 2021 року підтримала звернення до Кабінету Міністрів щодо невідкладної передачі будівлі Гостиного двору в комунальну власність громади столиці.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з ініціативою щодо передачі Гостиного двору в Києві на баланс міністерства.

Гостиний двір – пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівля збудована у 1809 році.

Читайте також: Київавтодор заперечує появу нових тріщин на «мосту Кличка»

Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, чим тоді обурилася громада.

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

Читайте також: Кличко закликав Київраду зняти з розгляду питання про створення меморіалу у Бабиному Яру

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостинний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостинний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки з зими 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-