7 питань до київського інспектора благоустрою

7 питань до київського інспектора благоустрою

Укрінформ
Хто в столиці відповідає за калюжі, стихійні сміттєзвалища і «дикі» ялинки 

За порядком у Києві слідкує, як відомо, спеціальний Департамент міського благоустрою. Але робить він це не через вікна своїх кабінетів, а руками (і ногами) інспекторів. Інспектори благоустрою контролюють усе, що відбувається на вулицях міста, починаючи з неприбраного сміття і закінчуючи нововстановленими кіосками, автокав’ярнями і огорожами. Якщо виявляють порушення, змушують порушника усунути їх, вносячи приписи. Щоправда, не завжди папірцем можна добитися порядку.

Якими повноваженнями наділило інспекторів благоустрою місто, чому на свята вони не відпочивають і з яких питань звертатися за їхньою допомогою, розповів Андрій Козак, провідний інспектор КП «Київблагоустрій» з 11-річним стажем інспектування.

НА БИТВУ З ОЖЕЛЕДИЦЕЮ І З «ЧУЖИМ» СМІТТЯМ

Щодня пан Андрій вдягається по погоді, озброюється планшетом і блокнотом і вирушає за своїм маршрутом. А ми цього разу – слідом, задавати свої питання. Тим, хто якраз планував скаржитися на міський неблагоустрій чи розмірковував – а чи не піти й собі в інспектори? – має бути цікаво.  

СКІЛЬКИ КІЛОМЕТРІВ «НАМОТУЄ» ІНСПЕКТОР? 

Чималенько: 10-18 за день. Буває, що всього 2-3, якщо об’єкти складні трапляться. За кожним закріплено певний сектор, його щодня моніторять в плані порушень. Склав собі логістику – і в дорогу. Середній сектор – це як від метро “Славутич” до метро “Позняки” приблизно. Звісно, не по прямій, а по складній, плутаній траекторії.

Завдань інспекторові підкидають кияни  – через колцентр “15-51”, сайти КМДА та Департаменту міського благоустрою, сторінки соціальних мереж. Звернення дбайливо відсортовує диспетчер, бо, скажімо, перевірки підприємств на дотримання санітарного стану, рейди задля боротьби зі стихійною торгівлею – це зі сфери благоустрою, а ось прохання вкрутити лампочку у під’їзді переадресовуються на ОСББ.  

ЩО МОЖЕ ЗРОБИТИ ІНСПЕКТОР ПОРУШНИКОВІ?

Сварити і соромити немає сенсу. Ефективніше – вносити приписи і через певний час перевіряти, чи їх виконано. Скажімо, натрапив інспектор на розриття посеред вулиці – мусить запитати, чи є на те відповідний документ (контрольна карта). Якщо все добре, копачі доведуть, що тут планове прокладання кабелю чи прорив тепломережі стався. А якщо документації немає, треба припис вносити, зупиняти роботи, а не допомогло – адмінпротокол. Якщо ж розкопувачі вулиць взагалі інформацію відмовляються давати, треба поліцію викликати, щоб допомогла протокол скласти. Виняток – аварійна ситуація. Коли десять будинків без тепла чи води сидять, тут не до карток – ціла доба дається, щоб отримати на ремонт ордер, і інспектори такі роботи не зупиняють.

ЩО СКЛАДНОГО У РОБОТІ ІНСПЕКТОРА?

Один порушник прийняв зауваження, виправився і на тому все. А інший, м’яко кажучи, на контакт не йде, в окремих випадках ще й бійку спричиняє. Поки поліція приїде, протокол складеться – так один об’єкт і «з’їв» години три часу. Робота вимагає стресостійкості, треба вміти діяти жорстко, цілеспрямовано, але врівноважено. Бо деякі громадяни аж стараються спровокувати інспектора на емоції, відео знімають. Хабарі пропонують. Єдиний вихід – не втрачати обличчя і нагадувати, що штраф за порушення у сфері благоустрою для фізичних осіб – це від 340 до 1360 грн, а юридична заплатить 850-1700. Шкода лише, за законом ці кошти до бюджета міста не надходять, якщо порушник не у Києві зареєстрований. Хоча збитки саме столиці завдаються і робота інспектора теж містянами оплачується. До слова, ще й сміття до Києва привозять мало не з усієї області, каже пан Андрій. Особисто був свідком, як непотріб мішками підкидали київській кав’ярні. Дякуючи поліції, повернули сміття власникові, але ж не завжди так щастить.  

КОМУ ТАКА РОБОТА ДО СНАГИ? 

Людям у хорошій фізичній формі і з витримкою. Ходити треба багато у різну погоду, а з порушниками триматися авторитетно, спокійно і переконливо. Це приходить з часом. Але не до всіх: у команду інспекторів іноді потрапляють жінки, та з часом переходять на кабінетні вакансії. Решта повинна добре вивчати свої «володіння» і слідкувати на новими розпорядженнями. Місто розвивається, правила змінюються, об’єкти додаються.  

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ІНСПЕКТОР СТАНЕ У ПРИГОДІ? 

Найчастіше їм дістаються завдання - розібратися зі сміттєзвалищами і встановленими тимчасовими спорудами (кіоски, торговельні лотки тощо). А як бути, скажімо, коли перед супермаркетом – гігантська калюжа або ковзанка? Дзвонити в колцентр, щоб передали інформацію інспекторові. Орендарі приміщень – кав’ярень, магазинів, салонів краси – відповідальні перед містом за територію навколо них. 5-6 метрів від стіни чи огорожі – на їхній совісті, але часто підприємці ігнорують свої обов’язки прибирати цю територію на своєму балансі. Хоча тут є тонкощі розмежування: тільки інспектор з допомогою кадастру, містобудівної документації розбереться, де проходять червоні лінії, закінчується відповідальність одного балансоутримувача і починається зона іншого. Те, що для нас – китайська грамота, для них ясно як білий день, складно розібратися хіба що новачкам.

А ось зі стихійним ринком, наприклад, інспектор сам не впорається. Скласти протокол на торговельну точку він може, а далі треба кликати поліцію або демонтажний відділ, щоб вилучили товар чи демонтували намет. Актуальна тема – ялинкові базари. Вони з’являтимуться наприкінці грудня, як гриби після дощу, і далеко не всі – згідно розпоряджень КМДА. Інспектори перевірятимуть документи на розміщення, перешкоджатимуть «гастролерам». Але чіпи, походження ялин – вже не їхні клопоти.  

А КОЛИ ОЖЕЛЕДИЦЯ, СНІГОПАДИ І В МІСТІ КОЛАПС – ДЕ ТІ ІНСПЕКТОРИ?

На маршрутах, ковзаються і співпрацюють з комунальниками. Коли в місті негода, у інспекторів спекотна пора. Територія Києва поділена між балансоутримувачами, і якщо деякі з них не поспішають боротися зі слизотою і заметами, інспекція про обов’язки нагадує приписами і адмінпротоколами. Ці документи під час недавнього льодового колапсу, що зробив вулиці Києва ковзанками, дуже прискорювали процес їх посипання піщано-соляною сумішшю. До слова, парки сіллю не притрушують – для них є спеціальні засоби, що не шкодять насадженням (на основі природної речовини – бішофіту, наприклад).

Коли ситуація така надзвичайна, інспектори понаднормово патрулюють свої ділянки. Та не так швидко вона покращується, на жаль. Під час останньої ожеледиці комунальники хоч і трусили вулиці сіллю та піском, дощ тут же заливав їх і намерзав лід. Тут і дорікнути нікому.  

ЯКІ ПЛЮСИ І МІНУСИ ПРОФЕСІЇ? 

Особисто панові Андрію подобається працювати у районі, де сам живе, і наводити лад там, де буває його родина і сусіди. Приємно, каже, жити в чистому, культурному середовищі, коли сніжок вчасно почищений і вулиці від сміття вільні. А ще здоров’я, каже, загартовується від постійних прогулянок на свіжому повітрі, і маску доводиться носити не протягом всього дня, як офісним працівникам, а лише при контакті з людьми.

А от зимові свята провести доведеться багатьом на чергуванні. Новорічний період – гаряча пора у лікарів, правоохоронців, і інспектори благоустрою не відпочивають. Звернень вистачатиме, як завжди: ожеледицю, бурульки ніхто не відміняв. Власне, святкові клопоти у них вже почались: 15 грудня Козак вже вніс перший припис на стихійний ялинковий базар, сезон відкрито.

Тетяна Негода. Київ

Фото Євгена Котенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-