У Києві хочуть заборонити розміщення сигарет на вітринах магазинів

У Києві хочуть заборонити розміщення сигарет на вітринах магазинів

Укрінформ
Київрада планує закликати Верховну Раду заборонити розміщення сигарет на вітринах магазинів.

Про це повідомляє пресслужба Київради.

"Сьогодні на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків депутати підтримали проект рішення "Про звернення Київської міської ради до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" стосовно повноважень органу місцевого самоврядування щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів", - йдеться у повідомленні.

Відповідне звернення пропонує парламенту передбачити право органів місцевого самоврядування визначати вільні від куріння місця на постійній основі або лише на час проведення масових заходів. Також, переконаний автор відповідного проєкту рішення заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів, має бути врегульовано розміщення сигарет на полицях магазинів і кіосків.

"Тютюнові корпорації свідомо розміщують пачки сигарет у вітринах магазинів, використовуючи яскраві дизайнерські рішення. Це привертає увагу не лише активних споживачів продукції, а й потенційних, і спонукає їх до куріння. Дослідження свідчать, що в Україні щоденно курить кожен 8-й старшокласник. 60% молоді щоденно помічають рекламу сигарет попри заборону пропагування тютюнопаління. Яскраві вітрини і вивіски із сигаретами – це додаткове стимулювання куріння, яке спрямоване передусім на дітей та молодь", - наголосив Прокопів.

Читайте також: Дубілет розповів, як уряд збирається виводити сигарети та алкоголь з "тіні"

Він зауважив, що Україна у 2006 році ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Стаття 13 документа вимагає заборону стимулювання продажу сигарет. Але вона не виконується повною мірою. А органи місцевого самоврядування не можуть впливати на ці процеси та контролювати їх.

Щоб змінити цю ситуацію, Прокопів пропонує Київраді звернутися до парламенту, аби Верховна Рада надала необхідні повноваження місту для контролю над видимим розміщенням пачок тютюнових виробів.

Відповідний проєкт рішення має бути розглянуто на пленарному засіданні Київради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-