Порошенко побачив у законопроєкті про столицю спробу порушити Конституцію

Порошенко побачив у законопроєкті про столицю спробу порушити Конституцію

Укрінформ
Намагання порушити принципи місцевого самоврядування та відсторонити від вирішення питань громади самих громадян є порушенням Конституції та наступом на децентралізацію.

Про це сказав журналістам експрезидент України, народний депутат від фракції партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко, коментуючи ухвалений у першому читанні законопроєкт "Про місто Київ - столицю України", повідомляє пресслужба партії.

"У нас є спроба порушити місцеве самоврядування, є спроба відсторонити від влади киян, є спроба порушити Конституцію. Бо єдиним джерелом влади в Україні є народ", – заявив політик, наголосивши, що в основі місцевого самоврядування є повноваження громадян обирати міського голову включно з виконавчою владою.

За його словами, ухвалення такого документа - це наступ на одну з найуспішніших реформ - децентралізацію, завдяки якій місцеві громади отримали кошти і повноваження, здобули право самостійно визначати напрямки розвитку громад та ефективно використовувати наявні ресурси.

"Це точно буде наступ на демократію і це точно великий крок назад. Це буде руйнація реформ", – переконаний експрезидент.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 жовтня ухвалила в першому читанні законопроєкт 2143-3 "Про місто Київ - столицю України" авторства групи народних депутатів від фракції партії "Слуга народу".

Читайте також: Ткаченко вважає, що законопроєкт про столицю не потребує схвалення Венеціанської комісії

Ним пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва, а також розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

Передбачається, що Київську міську державну адміністрацію очолює голова, який призначається на посаду і звільняється Президентом за поданням уряду на строк повноважень Президента.

Планується, що Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях міськради. Натомість голова КМДА буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-