Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про столицю

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про столицю

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 2143-3 "Про місто Київ - столицю України".
Документ підтримали 244 народні депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Авторами законопроєкту є група народних депутатів від фракції "Слуга народу": Олександр Ткаченко, Дмитро Гурін, Ганна Бондар, Давид Арахамія, Олександр Корнієнко.

Як зазначається в пояснювальній записці, законопроєкт створює нову систему організації та здійснення місцевого самоврядування і виконавчої влади у Києві.

Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва. Райради створюватимуться за рішенням Київської міської Ради, їхній загальний склад становитиме 20 депутатів.

Пропонується також розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

Читайте також: Закон про столицю, який планує прийняти Рада, перетворить КМДА на аналог прокуратури - Кличко

Документ передбачає, що Київську міську державну адміністрацію очолює голова, який призначається на посаду і звільняється Президентом за поданням уряду на строк повноважень Президента.

Планується, що Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях міськради. Натомість голова КМДА буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Крім того, законопроєкт врегульовує питання щодо правового статусу Києва та особливостей місцевого самоврядування. Йдеться, зокрема, про спеціальний статус Києва; реалізацію столичних функцій; адміністративно-територіальний устрій Києва; організацію міського життя на засадах сталого розвитку міста; взаємодію територіальної громади Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області; місцеве самоврядування у столиці.

Законопроєкт також має врегулювати статус Київського міського голови та його заступника з фінансових питань, заступника мера - керуючого справами Київського міського магістрату та заступника Київського міського голови - головного архітектора міста Києва.

Читайте також: У "Слузі народу" презентували нову концепцію закону про столицю

Серед іншого, документ передбачає врегулювання порядку забезпечення головою КМДА дотримання у Києві Конституції та законів України, а також стратегічне планування у Києві; стратегічні документи з розвитку міста Києва; інформаційні системи міста Києва; механізм контролю, аудиту та моніторингу в місті; можливість створення Ратуші в кожному районі Києва як єдиного вікна надання послуг.

Водночас, у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради до законопроєкту рекомендується повернути його на доопрацювання з обов’язковим переглядом його концептуальних засад.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт 2143-3 "Про місто Київ - столицю України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-