Закон про столицю, який планує прийняти Рада, перетворить КМДА на аналог прокуратури - Кличко

Закон про столицю, який планує прийняти Рада, перетворить КМДА на аналог прокуратури - Кличко

Укрінформ
Законопроєкт № 2143-3 "Про місто Київ - столицю України", який планують сьогодні розглянути у Верховній Раді, суперечить інтересам киян та руйнує систему самоврядування.
Таку думку висловив під час прес-конференції мер Києва Віталій Кличко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У парламенті зареєстрували 4 законопроєкти, комітет схвалив один із них (номер 2143-3 - ред.) без публічної дискусії, без висновків Венеціанської комісії , поспіхом, нехтуючи багатьма положеннями Конституції України. Це не закон про столицю, цей закон не в інтересах його мешканців", - сказав Кличко.

За його словами, йдеться не тільки про 10% населення України, мешканців Києва, очевидно, що норми цього закону впливають на систему місцевого самоврядування у всій країні.

"Тому якщо депутати ухвалять цей недолугий закон, вони діятимуть не в інтересах Києва, не в інтересах киян. Закон про столицю має врегулювати спеціальний територіальний статус, особливості здійснення місцевого самоврядування виконавчою владою в місті Києві. Натомість, ще раз підкреслюю, йдеться не про інтереси Києва і киян, йдеться про руйнування системи самоврядування. Київ стане першою жертвою централізації влади в державі. Законопроектом номер 2143-3 передбачено зовсім інший порядок регулювання відносин, зокрема у сферах культурної спадщини, землекористування, виборів, статусів депутатів місцевих рад. І головне - ці норми суперечать кільком статтям Конституції України", - зауважив Кличко.

За його словами, адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування може здійснюватися тільки згідно зі статтями, передбаченими Конституцією та відповідним законом; ця норма прописана в Європейській хартії місцевого самоврядування.

"Натомість КМДА хочуть наділити функціями фактично правоохоронного органу, що видаватиме приписи та протести. Призначений голова КМДА зможе зупиняти рішення органів місцевого самоврядування. Тобто із КМДА роблять аналог прокуратури. Що грубо порушує Конституцію України», - підкреслив Кличко.

Водночас мер зауважив, що у законопроекті конкретно не визначено повний перелік повноважень Київського міського голови та Голови КМДА, і досі незрозуміло, хто за що відповідатиме і чи не будуть повноваження перетинатися.

Крім того, мер Києва вважає, що вибори до місцевих рад мають відбуватися одночасно по всій країні, а не окремо в Києві.

“Згідно з Конституцією України наступні чергові вибори будуть відбуватися у жовтні 2020 року. Робити позачергові вибори на декілька місяців, а потім знову робити чергові, тільки для того щоб провести вибори в місті Києві - це не державна позиція, і я переконаний, що це не в інтересах киян і не в інтересах країни. Не потрібно один закон прописувати виключно під столицю, якщо ми будемо проводити вибори, вони повинні відбуватися - вибори до місцевих рад по всій країні, а не окремо, а потім знову через короткий проводити чергові вибори”, - сказав Кличко.

Читайте також: Рада у четвер розгляне законопроєкти про столицю та про незаконне збагачення

Як відомо, чергові місцеві вибори повинні відбутися 25 жовтня 2020 року.

Як повідомлялося, ВР на засіданні у четвер планує розглянути в першому читанні законопроєкти "Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ".

Зокрема, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує парламенту ухвалити за основу законопроєкт 2143-3 "Про місто Київ - столицю України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-