Антимонопольний комітет зобов'язав КМДА повернути незаконну держдопомогу

Антимонопольний комітет зобов'язав КМДА повернути незаконну держдопомогу

Укрінформ
Антимонопольний комітет України зобов’язав Київську міську держадміністрацію повернути кошти державної допомоги, передані комунальним підприємствам без конкурсу.

Про це повідомив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв у Facebook.

"26 вересня 2019 року Антимонопольний комітет зобов’язав КМДА повернути незаконну державну допомогу, визнану недопустимою для конкуренції (2,5% "на утримання служби замовника"). Водночас кошти, за які підрядні організації здійснюють роботи, не є державною допомогою, тобто, жодних загроз будівництву та реконструкції немає", - написав Терентьєв.

АМКУ встановив, що КМДА не виконує умови Закону про місцеве самоврядування та надає незаконну державну допомогу власним комунальним підприємствам, що, в свою чергу, спотворило економічну конкуренцію, зауважив Терентьєв.

За його словами, КМДА передала кошти у розмірі 1,4 млрд грн, виділені на виконання Програми економічного і соціального розвитку на 2018-2020 роки, власним комунальним підприємствам, які отримали функції замовника будівництва без проведення конкурсу.

Терентьєв розповів, що кошти між підприємствами були розподілені наступним чином: "Спецжитлофонд" отримав 270 млн грн, "Інженерний центр" – 270 млн грн "Житлоінвестбуд-УКБ" – 900 млн грн, "Житло-сервіс" – 2 млн грн. Очільник АМКУ зауважив, що також ці КП залишили собі 2,5% виділених коштів як "утримання служби замовника".

Читайте також: Проблемні недобудови: у КМДА сталися сутички, Кличко звернувся до Зеленського

"Тобто, в гаслах – конкуренція, а на практиці – її спотворення. Адже замість обрати організацію для організації закупівель послуг з будівництва та ремонту через конкурс (що могло б призвести до економії коштів киян), КМДА своїм рішенням передає цю функцію своїм же комунальним підприємствам і "дарує" їм 2,5% коштів, виділених на будівельні роботи", - підкреслив Терентьєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-