Нафтогаз заявляє, що опалювальний сезон у Києві під загрозою

Нафтогаз заявляє, що опалювальний сезон у Києві під загрозою

Укрінформ
Борги 14 столичних тепловиробників ставлять під загрозу теплопостачання мешканців деяких будинків Києва в наступному опалювальному сезоні, тоді як 91 столичне підприємство розраховується за газ вчасно.

Про це заявляє пресслужба НАК "Нафтогаз України".

"Чотирнадцять тепловиробників міста Києва не дотримуються вимог законодавства для отримання газу на пільгових умовах, встановлених державою (ПСО), що ставить під загрозу вчасний початок опалювального сезону для мешканців деяких мікрорайонів столиці", - наголосили в Нафтогазі.

Зокрема, йдеться про компанії «Акважитлосервіс», «Сучасні муніципальні технології», «Вертон Технолоджі», «Елізіум ЖЕО», «Енерго Сервіс Груп», «Еско-Експерт», «Ефективні енергетичні системи», «Житлокомфорт», «Житло-Сервіс», «Сент Софія Проперті Менеджмент», «Щорса, 32 ЖЕП», підприємство «Групова котельня МВС України», ОСББ «Перемога 131-А» та «Юрківська 28».

Рівень розрахунків перелічених підприємств та об’єднань з НАК «Нафтогаз України» нині є нижчим від встановленого законодавством мінімального рівня, наголосили в компанії.

Зазначається, що Нафтогаз звернувся до столичної мерії з проханням взяти під контроль діяльність цих підприємств та об’єднань, адже від їхньої належної роботи залежить вчасний старт опалювального сезону та наявність тепла в домівках киян.

Читайте також: Опалювальний сезон у Миколаєві під загрозою через борги теплоенерго

Водночас у НАК підтвердили, що переважна більшість столичних тепловиробників - 91 компанія та об’єднання, включно з найбільшим столичним виробником тепла Київтеплоенерго - сумлінно розраховується за отриманий на умовах ПСО газ.

Як повідомлялось, із 1 жовтня 2015 року введено в дію Закон України «Про ринок природного газу», яким передбачено, що постачання природного газу здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між постачальником та споживачем, крім випадків, передбачених цим Законом. Так, з метою забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, на суб‘єктів ринку природного газу у виключних випадках та на визначений строк можуть покладатися спеціальні обов‘язки (ПСО) в обсязі та на умовах, визначених Кабінетом міністрів.

Урядова постанова №867 від 19 жовтня 2018 року передбачає, що обов’язковими умовами постачання газу виробникам тепла є підписання договору з Нафтогазом та виконання хоча б однієї з таких умов:

дотримання рівня розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій та без урахування штрафних санкцій);

укладення з Нафтогазом та виконання договору про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ;

погодження з Нафтогазом та виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості до 2021 року, його дотримання та сплата поточних платежів.

У всіх інших випадках Нафтогаз не має правових підстав для постачання газу тепловиробникам на пільгових умовах.

НАК «Нафтогаз України» пообіцяв щочетверга оприлюднювати на своєму сайті список виробників тепла, котрі мають борги за газ і ставлять під загрозу проходження опалювального сезону. На 5 вересня в ньому було 142 підприємства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-