Кличко: Киянам намагаються згори нав’язати керівника містом

Кличко: Киянам намагаються згори нав’язати керівника містом

Укрінформ
Розділення повноважень голови Київської міської державної адміністрації і мера столиці – це узурпація влади і спроби нав’язати у керівництво міста людину згори, яку не підтримують кияни.

Про це на телеканалі «Еспрессо» заявив київський міський голова Віталій Кличко.

«Узурпувати владу – це велика спокуса, і для мене те, що зараз коїться, дуже нагадує авторитаризм. Громада формує бюджет, громада сприймає виклики, вона має землю і майно і вона обирає менеджера, котрий повинен цим розпоряджатись і звітувати перед нею. А якщо це не потрібно, то давайте посаду мера скасуємо взагалі і будемо призначати людину зверху, яка буде керувати так, як подобається президенту», – заявив мер столиці.

Він також підкреслив, що спроби позбавити мера реальних повноважень перш за все суперечать Європейській хартії, та можуть взагалі зруйнувати усю систему місцевого самоврядування.

Читайте також: У питанні звільнення Кличка з посади глави КМДА немає політики — Рябошапка

«Розділення повноважень – це не питання Кличка, це питання взагалі самоврядування. Навіть західні експерти дали свою оцінку цьому рішенню. Вчора ми зустрічались з представниками Європи, і як раз так збіглося, що вони презентували свій звіт щодо стану законодавства зі створення київської агломерації. Це звіт нейтральної, третьої сторони, і в ньому говориться, що вплив президента та уряду на місцеве самоврядування прямо суперечить Європейській хартії», – зазначив Кличко.

За його словами, саме таку схему намагався застосувати і колишній президент Віктор Янукович, і тоді Київ взагалі не мав свого мера більше трьох років, що суттєво і негативно вплинуло на стан справ у місті.

«В жодному європейському місті немає такого, щоб громада обрала мера, а він не має ніяких реальних повноважень, щоб реалізувати очікування мешканців міста. Нам потрібно, щоб самоврядування існувало, і громада мала впливати на події, які відбуваються в місті. Така велика спокуса була і у Януковича. В 2010 році він не мав людини, яку б підтримали кияни, тому він усунув Черновецького (Леонід Черновецький, міський голова Києва - ред.) і поставив Попова (головою КМДА- ред.), і місто взагалі було без мера біля трьох років. Чим все закінчилось – ми пам’ятаємо», – підсумував Кличко.

Як повідомлялося, 24 липня Кабінет міністрів отримав лист від Офісу Президента з проханням направити подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Раніше мер Кличко під час зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським був поінформований про розділення повноважень в управлінні столицею.

Водночас на переконання Кличка, розділення повноважень обраного киянами мера і голови КМДА - це позбавлення столиці місцевого самоврядування.

Конституційний суд у грудні 2003 року визначив, що "Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-