У

У "Софії Київській" презентували грамоту Петра І, втрачену під час Другої світової

Фото
Укрінформ
У Національному заповіднику “Софія Київська” презентували грамоту Петра І щодо поставлення Йоасафа (Кроковського) на Київську митрополію, яка була втрачена в роки Другої світової війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні ми презентуємо і відкриваємо в стінах заповідника "Софія Київська" грамоту Петра Першого, датовану 1708 роком”, - сказав міністр культури Євген Нищук.

Він зазначив, що це стало можливим завдяки роботі українсько-німецької комісії з питань повернення культурних цінностей та реституційних процесів.

Презентація Грамоти Петра І у Києві / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

За словами Нищука, цей документ є дуже символічним. “Це є свідченням того, що Петро І і взагалі Московія практично останньому вільнообраному митрополиту вручала цю грамоту, боячись за те, що взагалі українська церква повернеться до Констатинополя і буде мати незалежність. Тобто, це свідчення тієї анексії української церкви, про яку ми в цей час особливо багато говоримо”, - пояснив міністр культури.

У свою чергу посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель зазначив, що це "скромний внесок" на відшкодування культурних збитків, завданих під час Другої світової війни.

Читайте також: До Національного музею Шевченка повернули фото Кобзаря, вивезене під час Другої світової

“Повернення цієї грамоти... це свого роду односторонній жест німецької сторони, але ми сподіваємося, що завдяки цьому жесту буде і готовність і повертати культурні цінності Німеччини, які свого часу, під час Другої світової війни чи після неї, потрапили в Україну”, - сказав посол ФРН в Україні.

Грамота до 30 травня буде виставлена у "Софії Київській", а потім її передадуть до Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, підсумував Нищук.

Як повідомлялося, грамота 1708 року, видана Петром І митрополиту Йоасафу Кроковському щодо поставлення його на Київську митрополію, прибула в Україну 13 квітня 2019 року.

Артефакт був втрачений під час Другої світової війни, а з кінця 1950-х перебував у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену.

За словами дослідників, документ цікавий тим, що в ньому підкреслюється перебування київського митрополита під владою московського патріарха та заборона “відлучатись під благословення й поради вселенських патріархів”.

На думку істориків, це підтверджує намагання Москви запобігти намірам утвердити єдину українську православну церкву "під послухом святійшого апостольського трону константинопольського", які були задекларовані у Конституції Пилипа Орлика 1710 року. Той факт, що пізніше, під час публікації цієї грамоти в XIX столітті, із тексту "зникла" саме та частина, де Петро І нагадує митрополиту про обіцянку не звертатися до вселенських патріархів, свідчить про спроби замовчати тему перепідпорядкування Київської митрополії Москві, припускають науковці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-