Пожежні машини та альпіністи: у Києві миють Стелу Незалежності

Пожежні машини та альпіністи: у Києві миють Стелу Незалежності

Фото, відео
Укрінформ
У Києві на Майдані Незалежності проходить соціальна акція Clean day, в рамках якої миють Стелу Незалежності.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила представник сервісної компанії «Інвайт», що займається очищенням цього монумента, Тетяна Давидович, акція приурочена до Дня Києва.

У Києві миють Стелу Незалежності / Фото: Багмут Павло. Укрінформ

“Стелу ми планували помити давно, і до Дня Києва вирішили це зробити. Для нас це 8-й проект в рамках Clean day. Висота пам'ятника 62 метри, ми планували помити весь пам'ятник, але, на жаль, не вийшло, тому сьогодні ми будемо мити частину колони, яка з білого мармуру, і капличку”, - сказала Давидович.

Вона зазначила, що для миття і чищення колони та основи пам‘ятника використовуватимуться професійні миючі засоби, що видаляють кіптяву, вапняні відкладення та графіті. Особливістю таких розчинів є те, що маючи активну дію на забруднення, поверхня каменю від нанесення хімічних засобів не постраждає.

“Ми плануємо мити поверхні, змивати бруд, змивати клейкі речовини. У деяких місцях будемо використовувати спеціальні хімічні засоби, в деяких місцях лише чисту воду, адже не всі поверхні можна мити хімією. Хоча спеціальна професійна хімія, яка діє лише на бруд, але не діє на самий камінь, тобто вона не пошкодить сам камінь, особливо мармур”, - зауважила вона.

Як повідомила ще одна представниця сервісної компанії "Інвайт" Людмила Малих, до миття Стели залучено понад 25 осіб. “Є технологи, клінери, які працюватимуть по периметру, є 5 промислових альпіністів, є інженерний персонал, який відповідатиме за підключення до води”, - сказала Малих.

Читайте також: У Києві вперше за багато років помиють Стелу Незалежності

Також зважаючи на висоту монумента, миття здійснюється із залученням спеціального пожежного автомобіля (колінчатого підіймача) та за допомогою апаратів високого тиску.

“Вага техніки до 10 тонн, це допустиме навантаження сьогодні на перекриття Майдану. Зараз є три машини, дві з яких автовишки та автоцистерна на подачу води. Вишками ми дістаємося наверх, з діжки отримуємо воду. Висота подачі вишок до 28 метрів, тобто ми сягаємо основи. Вчора ввечері ми планували охопити колону, але, на жаль, ми не можемо загнати сюди великогабаритну пожежну техніку, адже перекриття Майдану не дозволяє цього. Інженерні конструкції розраховані таким чином, що потрібно дуже ретельно розраховувати навантаження на метр квадратний. Тому поки що ми миємо основу, і зараз Київ готує техніко-економічне обґрунтування реконструкції Майдану, і після того, як відбудеться реконструкція Майдану, ми будемо готові повернутися сюди вже з можливістю загнати сюди великогабаритну техніку і дістатися навіть до верхівки, до самої Оранти”, - пояснили вона.

Малих додала, що очисні роботи в рамках акції триватимуть два дні.

Крім цього, у компанії зауважили, що всі наліпки та плакати, які залишилися на Стелі з часів Майдану, будуть збережені.

“Ми зверталися за дозволом, адже це є важливим не тільки для активістів, а й всієї країни. Є надписи, які ми вже прибрали, є плакати, які ми навіть не будемо прибирати, вони залишаться, є такі, які ми знімемо, помиємо і знову назад наклеїмо. Наприклад, плакат Кузьми Скрябіна, тобто всі плакати ми назад повернемо”, - наголосила Малих.

Як зазначив голова Шевченківського району міста Києва Олег Гаряга, миття пам'ятника здійснюється за кошти сервісної компанії і нічого не коштуватиме бюджету Києва.

“Проект триває вже третій рік. Ми почали мити Тараса Шевченка, потім був Грушевський, Лисенко, княгиня Ольга, Богдан Хмельницький, а тепер миємо Стелу Незалежності. Це амбіційний, складний проект. Це найбільший проект, такого ще не робила ні клінінгова компанія, ні ми. Це благодійна, соціальна акція завдяки соціально-відповідальному бізнесу”, - сказав Гаряга.

Як повідомлялося, архітектурний ансамбль Стели Незалежності являє собою 52-метрову колону, увінчану фігурою дівчини Оранти в українському національному костюмі з калиновою гілкою в руках. Загальна висота монумента - 62 метри. Колона облицьована білим італійським мармуром. Розташована колона на постаменті з білого граніту у вигляді християнського храму в стилі українського бароко, прототипом якого є Брама Заборовського. Окремі елементи скульптури - калинова гілка, орнамент на одязі і стрічках вінка - покриті золотом. Маса скульптури з литої бронзи - близько 20 тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-