"Кернес", совок і синя рука: у Києві влаштували перформанс за декомунізацію

Фото
Укрінформ
У Києві на бульварі Шевченка, 1 пройшла акція “Синя рука” на знак солідарності із Харковом проти повернення рис радянського режиму і недопущення зупинення декомунізації.
Організатором цієї акції є ГО "Відсіч", повідомляє кореспондент Укрінформу.

На акції були присутні близько 50 осіб. Вони були розділені порівну на два сектори.

Перша група осіб стояла біля статуетки синьої руки. Вони тримали плакати із написами: "Кожному "совку" по совку", "Сьогодні кернеси хочуть повернути Жукова, а завтра - Сталіна?" тощо. Цим людям на вигляд 30-50 років.

Інша група стояла за 10 метрів перед ними, це були молоді люди близько 15-25 років. Вони були одягнені переважно у червоне, деякі дівчата - у шкільну форму радянського зразка. Тримали червоні совки із написами " Я люблю совок", скандували "Спасибо деду за победу", "Жуков - да", тощо.

Читайте також: У Дніпрі провели акцію "Совок не пройде"

"Ми проводимо цю акцію, аби не можна було спинити декомунізацію. Власне, вона для того, щоб у Харкові не відкривали пам'ятник Жукову", - уточнила активістка Ксенія Васильєва.

Також активісти влаштували перфоманс - чоловік із маскою - обличчям мера Харкова Кернеса нібито відкривав пам'ятник совку, за словами активістів, як символ повернення назад до часів "совка".

Символічний пам'ятник, який нібито було відкрито під час цієї акції, пофарбований у золотий колір, на ньому лежать кілька червоних гвоздик і червоні прапорці із написами " Я люблю совок". "Це як символ пам'ятника Жукову", - зазначила Васильєва.

Театралізована акція "СОВОК не пройде" активістів Громадянського руху "Відсіч" / Фото: Данііл Шамкін. Укрінформ

Раніше, 9 травня, Кернес заявив, що готовий задовольнити петиції харків'ян про знесення намету "Все для перемоги" на площі Свободи і повернення проспектові, що зараз носить ім’я правозахисника, засновника Української Гельсінської групи Петра Григоренка, імені маршала Жукова.

Як зазначалося в анонсі акції, у Харкові 19 травня проходитиме акція “проти спроби відновлення совка”, а також акції солідарності в інших містах України. Окрім Києва, подібні акції мають проходити у Дніпрі, Львові, Сумах, Житомирі тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-