На вокзалі у Києві відбувся перформанс до 75-х роковин депортації кримських татар

На вокзалі у Києві відбувся перформанс до 75-х роковин депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
На залізничному вокзалі "Київ-Пасажирський" відбувся захід до 75-их роковин депортації кримськотатарського народу.

Пряма трансляція здійснювалася на сторінці UA: Крим у Facebook.

"Театральна інтервенція від акторів PostPlayТеатр та перформанс кримськотатарських молодих активістів разом з волонтерами. Акція пам'яті жертв жахливої катастрофи - депортації кримськотатарського народу 1944 року", - ідеться у супровідному дописі.

Заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу на столичному Центральному залізничному вокзалі / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

За інформацією Міністерства інформаційної політики, театральна постановка символізує реконструкцію вагона, у якому перевозили кримських татар під час депортації.

Крім того, о 12:00 відбулася всеукраїнська хвилина мовчання в пам’ять жертв геноциду кримських татар.

Як повідомлялося, 18 травня Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року вночі й тривала до початку червня. Офіційною підставою для цього стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Читайте також: Україна сьогодні вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-