У Києві під час Маршу за науку “запустили” у космос вареник

У Києві під час Маршу за науку “запустили” у космос вареник

Фото
Укрінформ
В Києві, у суботу, 4 травня науковці вийшли на Марш за науку. Кілька сотень активістів, науковців пройшли маршем від Київського Національного університету ім. Шевченка до Майдану Незалежності.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У суботу, 4 травня, в Києві відбувся March For Science Ukraine 2019, який провели вчені, популяризатори науки. Науковці наголошують, що держава має прискорити процес реформування наукової сфери. Зокрема запустити повноцінну роботу Національного фонду досліджень, який з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок.

“В 2015 році було прийнято закон про наукову та науково-технічну діяльність, в якому прописана основна лінія реформи науки. Якщо запустяться всі механізми, які прописані (в законі — ред.), запрацює Адміністративно-науковий комітет (складова Національної ради з питань розвитку науки та технологій — ред.), ефективно запрацює Національний фонд досліджень, це створить підвалини підвищення ефективності науки, хоча це не дуже вдале словосполучення. ...Якщо говорити про ефективність використання ресурсів, якщо реформа буде нормально впроваджена, то з точки зору юридичної, формальної все буде гаразд. Але з боку держави питання залишається, бо той рівень фінансування науки, який є зараз, - абсолютно неприйнятний. І наскільки б ефективно не були прописані всі процедури, якщо наукові інституції працюють 4 або навіть 3 дні на тиждень (через брак фінансування — ред.), то про яку науку може йти мова?” - розповів Укрінформу старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України, популяризатор науки Антон Сененко.

Читайте також: Експерт сказав, яких реформ чекають Штати від нової української влади

Він зазначив, що на фінансування Національної академії наук на 2019 рік було виділено 4,9 млрд грн, але цього вистачає лише на оплату праці близько 30 тисяч співробітників академії, комунальні послуги, в той час як обладнання у наукових установах здебільшого не оновлювалося десятиліттями. Додаткове фінансування в розмірі 500 млн грн, яке виділялося урядом минулого року і також планується в цьому, йде на окремі розробки з окремим оцінюванням ефективності. Але воно не вирішує проблеми браку коштів в українській науці.

Також під час акції науковці провели перформанс - “запустили” в космос вареник.

March For Science Ukraine 2019 / Фото: Наталя Молчанова, Укрінформ

“Чи будемо ми в Україні пишатися науковими здобутками, чи будемо пишатися лише варениками?” - таке риторичне запитання поставили науковці під час акції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-