Програма 70/30: у Києві реалізували понад 300 енергопроектів

Програма 70/30: у Києві реалізували понад 300 енергопроектів

Укрінформ
Протягом чотирьох попередніх років на умовах співфінансування (70/30) у київських багатоповерхівках реалізовано понад 300 енергоефективних проектів.

Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко, інформує прес-служба столичної адміністрації.

«З кожним роком кількість учасників конкурсу енергоефективних проектів, які реалізуються на умовах співфінансування (70/30), у будинках ОСББ/ЖБК стрімко зростає. Розуміючи переваги механізму співфінансування, все більше співвласників прагнуть скористатись можливістю на вигідних умовах зробити свій будинок енергоефективним та відповідно значно зменшити розмір комунальних платежів. Якщо у 2015 році ми починали із 16 учасників конкурсу, то в минулому році було вже 119 переможців, а в поточному році, як я вже казав, маємо 168 ОСББ/ЖБК, які на конкурсних засадах отримали можливість реалізувати свої енергоефективні проекти», – зазначив Науменко.

Зокрема, у поточному році у Києві проведено вже п’ятий конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, у яких створені ОСББ та ЖБК.

За результатами проведення конкурсу конкурсна комісія ухвалила рішення про визнання переможцями 168 ОСББ/ЖБК, роботи на об’єктах переможців 2019 року будуть виконуватись у межах наявних бюджетних призначень.

Директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури зауважив, що у Києві є такі активні ОСББ, які вже неодноразово беруть участь у міському конкурсі, паралельно користуються Урядовою програмою «теплих кредитів» і часто поєднують ці два механізми.

«На певні види робіт, які учасники мають виконати на умовах міського конкурсу (внесок 30%), ОСББ/ЖБК беруть «теплий кредит», сума якого потім відшкодовується з державного бюджету у розмірі 40%, і таким чином за мінімальний внесок співвласники запроваджують у власних будинках різні види енергоефективних робіт та досягають максимальних показників економії», – підкреслив Науменко.

Читайте також: Тарифи на утримання будинків: у Кличка сказали, де кияни можуть отримати роз’яснення

Також він повідомив, що відповідно до Положення про Конкурс, проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, у яких створені ОСББ/ЖБК, на умовах співфінансування можна здійснити 9 видів робіт, які дозволяють заощадити від 10 до 60% теплової енергії.

«Надзвичайно високі результати економії дають встановлені індивідуальні теплові пункти, вони дозволяють скоротити споживання енергоресурсів на 40-60%. Також високих показників економії дозволяє досягти утеплення фасадів, заміна вікон та дверей на енергоощадні в місцях загального користування, теплоізоляція та капітальний ремонт дахів і підвальних перекриттів, завдяки таким видам робіт залежно від характеристик будівлі економія обсягів споживання енергоресурсів може складати від 20 до 60%, а, наприклад, заміна освітлювальних приладів на енергоефективні дозволяє економити близько 10-15% електроенергії», – повідомив Науменко.

За його словами, всі види робіт, які виконуються в рамках конкурсу, є ефективними, а першочерговість їх проведення слід обирати виходячи з проблем будинку, краще всього для виявлення тепловтрат проводити енергоаудит. Найбільшого економічного ефекту можна досягти, якщо застосовувати комплексний підхід до термомодернізації будинків.

«Конкурс на наступний рік стартуватиме у кінці поточного року, проте тим, хто хоче стати його учасником, не варто зволікати, а вже зараз починати готувати проекти, приймати відповідні рішення на загальних зборах тощо, бо час плине швидко, і часто співвласники через брак часу або допущені помилки втрачають можливість реалізувати у своїх будинках енергоефективні проекти. До речі, у поточному році Комісія відхилила, як такі, що не відповідали критеріям відбору, конкурсні пропозиції (проекти) 16 ОСББ та ЖБК», – наголосив Науменко.

Як повідомлялося, програма "70/30" запроваджена у Києві у 2014 році. Вона передбачає методику співфінансування: 70% вартості робіт оплачує місто, 30% – мешканці.

Фото: Mapio.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-