Маловідомі картини й фото: експозиція про художницю Примаченко у київському метро

Маловідомі картини й фото: експозиція про художницю Примаченко у київському метро

Укрінформ
Неординарний проект триватиме до 23 лютого і доступний для всіх пасажирів столичного метро

У вестибюлі станції метро "Золоті ворота" відкрився художньо-документальний проект до 110-річчя української художниці Марії Примаченко та Дня соборності України – “Жіночий вимір: Марія Примаченко”.

Укрінформ відвідав офіційне відкриття експозиції та дізнався, чим дивуватимуть організатори чергового проекту, присвяченого творчості художниці.

Захід відкрив своїм виступом музичний гурт "Шпилясті кобзарі" – хлопці виконали кілька композицій, після чого розпочалась традиційна частина з промовами від організаторів.

"Зазвичай, виставки Марії Примаченко – це тільки картини. І всі знають про її фантастичних звірів, про дивоквіти. Тут же ми разом з музеєм-архівом (Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України – прим.) зосередилися більше на документах і якихось унікальних речах, що їх раніше не показували. Долучили також її колег і родину, які надали фотографії, малюнки", – зазначила присутня на відкритті речниця Київського метро Наталка Макогон.

Наталка Макогон
Наталка Макогон

Виставку умовно можна розділити на дві частини – надруковані стенди з архівними документами, фотографіями художниці та дитячими малюнками, створеними за мотивами творчості Примаченко, а також самі роботи художниці, створені мисткинею на початку свого творчого шляху в 1930-х роках.

Організатори зауважили, що оригінали робіт "дивом уцілили" з повоєнних років та неушкодженими були передані на зберігання до Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. На виставці відвідувачі зможуть побачити три роботи Примаченко – їх окремо розмістили за склом у вестибюлі.

"Підготовка тривала впродовж місяця. Нам було дуже приємно працювати, тому ми були занурені в цей процес майже цілодобово. Це був постійний контакт із мистецькими школами України, з художніми школами, з викладачами. І тепер ми повинні всім їм подякувати, підготувати листи вдячності та запросити до Києва, щоб побачити роботи", – відзначила директор архіву-музею Олена Чижова.

Олена Чижова
Олена Чижова

До проекту долучили понад сотню дитячих малюнків за мотивами творчості художниці.

"Ми звернулись в усі обласні центри нашої країни з такою ідеєю – щоб поруч з архівними документами розмістити роботи дітей з різних куточків нашої країни, які малювали і надихались роботами Примаченко. Сьогодні на цій виставці представлено майже 120 дитячих робіт – це Луганськ, Полтава, Харків, Рубіжне, Дніпро, Київ та інші", – зазначила Чижова.

"Цікавим є те, як діти її творчість сприймають, що, мовляв, Марія Примаченко – це не людина, яка жила 110 років тому, а їм здається, що вона сучасна дівчина, яка класно малює і є модною ілюстраторкою", – додала речниця київського метро Наталка Макогон.

На стендах автори проекту також розмістили портретні фотографії Примаченко, які свого часу на зберігання до архіву-музею передав кінооператор Олександр Антипенко.

Крім того, до організації проекту долучилася й правнучка мисткині Анастасія Примаченко – вона надала унікальні матеріали з родинного архіву.

"Я ще досі якось по-новому досліджую Марію Примаченко. Навіть сьогодні, коли я прийшла сюди, до мене підходять люди і розповідають якісь цікаві факти, про які я не знала", – поділилася враженнями правнучка художниці.

Організатори експозиції зауважують: проект ставить за мету привернути увагу та показати потужний інформаційний потенціал архівів, котрі значною більшістю українців сприймаються "законсервованими" та досить закритими установами.

Тетяна Баранова
Тетяна Баранова

"Я думаю, що такий формат виставки і для архівістів, і для наших громадян, мабуть, дуже незвичний. І ми прийняли таке рішення, тому що архівна служба відкрита. І якщо до нас не приходять і не цікавляться – ми вирішили іти до людей, до народу, щоб якомога більше людей знали історію, поважали та шанували наших найкращих особистостей України", – додала голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова.

Сам проект триватиме до 23 лютого і доступний для всіх пасажирів столичного метро.

Олександра Жаркова, Київ

Фото: Сірик Анатолій

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-