У Києві презентували оригінал Акту Злуки

У Києві презентували оригінал Акту Злуки

Фото
Укрінформ
Оригінал Універсалу Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західно-Українською Народною Республікою (Акт Злуки) презентували в День Соборності на виставці, що відкрилася в Будинку митрополита у Національному заповіднику "Софія Київська".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Рівно 100 років тому назад в цей історичний день був складений і підписаний політичний акт про об’єднання України. Це історична подія для всієї української нації, тому що багатомільйонний народ, який сторіччями був розірваний між різними імперіями, прийшов до об’єднання і тодішнє політичне керівництво УНР і ЗУНР після довгих дебатів і дискусій підписали документ, який засвідчив створення єдиної незалежної Української держави”, - підкреслив під час відкриття експозиції міністр юстиції Павло Петренко.

Він нагадав, що через політичні чвари і неспроможність об’єднатися перед викликами незалежність була втрачена і українці заплатили дуже високу ціну за недалекоглядність тодішньої політичної еліти.

У Києві презентували оригінал Універсалу Директорії УНР про злуку із ЗУНР / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

“Зараз у нас схожі виклики. У нас ворог з тих самих кордонів, з яких він тоді захопив Україну. Ворог, який є підступним, потужним, який точно не має ілюзій — у нього є завдання знищити нас як націю і нашу державу. Тому нам треба зробити все можливе для того, щоб Україна могла захиститися, щоб вона була настільки потужною, аби ворог, який перебуває на кордонах, навіть не мав бажання рухатися далі і розгортати більш масштабну війну”, - зазначив Петренко.

Міністр додав, що жодному політику, який має стосунок до прийняття рішень, історія і нащадки не пробачать помилок, пов’язаних із втратою незалежності.

“Це основний висновок, який мусить зробити кожен, хто має стосунок до політики”, - наголосив він.

Петренко закликав українців прийти на виставку, щоб доторкнутися до історії. Крім оригіналу Універсалу, на 12 стендах представлені великий масив документів того часу і світлини історичних постатей, причетних до творення української історії 100 років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-