У Києві з'явиться мурал, присвячений бою під Крутами

У Києві з'явиться мурал, присвячений бою під Крутами

Укрінформ
У Києві біля Палацу Україна з'явиться мурал, присвячений бою під Крутами.

Про це повідомляє прес-служба Державного агентства України з питань кіно.

"У центрі Києва, біля Палацу Україна, розпочалося створення муралу «Крути», присвяченого бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року", - зазначається в повідомленні.

Художник проекту - Андрій Пальваль (творча група Kailas-V), відомий як автор багатьох муралів в Україні та світі.

Мурал «Крути» стане третьою роботою художника, що висвітлює тематику боротьби українського народу за свою незалежність 100 років тому. Перші мурали цієї серії - портрети Михайла Грушевського та Павла Скоропадського у Києві.

За словами Пальваля, для нього особисто події Крут - це подвиг молодих і нескорених хлопців, історичний урок сьогоднішнім поколінням, як треба боронити свою землю. "Це свідома загибель за власну країну, це свідома самопожертва перед обличчям страшної червоної навали. І ще це сторічний урок нам, сьогоднішнім, як треба боронити Вітчизну. Саме тому ми й прийняли рішення розпочати малювати у грудні, щоб хоча б на мить синхронізуватися з хлопцями", - сказав він.

Мурал «Крути» - це спільний проект творців фільму «Крути 1918», Департаменту суспільних комунікацій КМДА, Печерської районної державної адміністрації в місті Київ, громадської організації «Ай лав Юкрейн», проекту «Київські мурали», за підтримки компанії ТОВ «ВП «ПОЛІСАН».

Мурал буде розташовано на будинку по вулиці Велика Васильківська, 111/113 біля Палацу Україна.

З 7 лютого 2019 року можна буде побачити історію Крут на великих екранах - в Україні стартує показ фільму «Крути 1918».

Як зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко, головною особливістю стріт-арту є його доступність великій кількості людей, і дуже важливо, що у Києві з'явиться мурал, присвячений пам'яті героїв Крут. Окрім того, підкреслив він, це ефективний спосіб промоції фільму, який уже зовсім скоро з'явиться на широких екранах, а також важлива культурна пам'ятка, яка має бути на вулицях наших міст.

Читайте також: "16 днів проти насильства": у Рубіжному створять тематичний мурал

Крути - одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року поблизу станції Крути, між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова.

У бій з 4-тисячним більшовицьким загоном вступило українське військо, яке налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 - Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків - оце й усе. Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати становили до 300 убитих, поранених, полонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-