Новинки Нового року: як столиця прикрашається

Новинки Нового року: як столиця прикрашається

Укрінформ
Одразу дві новорічні ялинки та додаткова святкова локація на Лівому березі — так зустрічатиме Київ Новий 2019 рік

До нового року залишилося менше місяця, і хоча сніг, якого насипав нам грудень, уже починає танути, синоптики заспокоюють: новорічна ніч буде по-справжньому зимова — зі снігом і морозом до -18… Схоже, організатори проекту Folk Ukraine, які уже вп’яте організовують новорічні святкування, таки щось знали, обравши цього року тематику “Країна північного сяйва”.

Головну ялинку країни привезуть до столиці з Івано-Франківської області і встановлять та прикрасять на Софіївській площі вже зовсім скоро — 8-9 грудня. Укрінформ же тим часом дізнавався детальніше, якою вона буде та як у цілому прикраситься столиця до Нового року.

Контрактова площа на свята перенесе гостей у світ Марії Приймаченко

За словами організаторів, святкова програма на Контрактовій буде розрахована саме на молодіжну аудиторію. Оскільки у 2019 році виповнюється 110 років з дня народження Марії Приймаченко, то у Folk Ukraine вирішили стилізувати свято в образах дивотварин геніальної художниці. За мотивами її творчості оформлять 22-метрову ялинку, яка стоятиме біля оглядового колеса, сцену, проїзд на Сагайдачного, фудкорт і 75 фотозон з роботами Приймаченко. У сквері також розташується резиденція Святого Миколая, а навпроти ялинки встановлять гірку 90 метрів завдовжки - найбільшу яка була за весь час святкувань. Також тут буде ковзанка, намети з вуличною їжею та сувенірами і криті зони, де можна буде сховатися від снігу та дощу.

Оскільки Київ починався з Подолу, то цього року організатори вирішили відобразити це і у святкуванні — відтак першою засяє ялинка саме на Контрактовій площі. Відкриття святкової резиденції на Подолі відбудеться 15 грудня о 16-й, коли пішохідною зоною на Сагайдачного пройдеться “Святий Миколай” в супроводі янголів, ляльок та духового оркестру. Після цього він підніметься на фунікулері до головної ялинки країни на Софіївську площу, аби передати урочисту естафету меру столиці.

Великі Різдвяні святкування тут відбудуться 7 січня. У програмі - концерт, виконання масової коляди, пригощання кутею та традиційна хода звіздарів Андріївським узвозом, яка заколядує з усіма поблизу ялинки на Контрактовій площі.

Софіївська площа перетвориться на край північного сяйва

Софіївська площа, за задумом організаторів, передаватиме чудо північного сяйва. Головна ялинка столиці, яка розташовуватиметься неподалік дзвіниці, цього року буде дуже оригінальною: навколо неї буде встановлено панорамний екран, який імітуватиме північне сяйво, а також через який гості ярмарку передаватимуть свої вітання. Ялинку в 25 метрів заввишки прикрасять 3500 новорічних іграшок в кольорах північного сяйва — червоного, зеленого, бузкового, рожевого, що нагадуватимуть кристали.

Як розповів засновник проекту “Folk Ukrainе” Ігор Добруцький, під час відкриття ялинки за нею стоятиме так званий “колайдер” висотою 6 метрів, в якому штучний “вибух” суміші азоту і кисню теж зімітує кольори північного сяйва. На цьому фантастичному тлі міський голова запалить вогні головної ялинки.

Святковий настрій у дні святкування цього року створюватимуть 5000 артистів, серед яких будуть і зірки українського шоу-бізу - Pianoбой, Руслана, ТНМК. А ще новорічну атмосферу створюватимуть сяючі каруселі, а також “Північний експрес”, який курсуватиме навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому і обабіч колії якого організатори обіцяють… фонтан. Уявити, як це буде виглядати у нас не виходить, доведеться почекати відкриття.

Як і раніше, за європейськими традиціями, на площі розміститься різдвяний ярмарок з фуд-кортами. Ігор Добруцький розповів, що будиночків зі смаколиками цього року буде менше — відбирали найбільш якісних орендарів. Гостям пропонуватимуть страви української кухні і, звісно, глінтвейн, аромат якого уже і в Україні давно асоціюється з різдвяною атмосферою.

Прикраситься і Володимирський проїзд — там встановлять грандіозні світлові конструкції у формі великих сніжинок, які освітлюватимуть дорогу та створюватимуть романтичний настрій.

На підготовку свята на двох локаціях цього року витратять близько 37 мільйонів гривень, що на 10 мільйонів більше, ніж торік. Це переважно кошти спонсорів, столиця ж на новорічні святкування виділила з бюджету 6,5 мільйонів гривень.

Про інші святкові локації та обмеження для водіїв

Поринути у новорічні розваги кияни та гості столиці зможуть не лише на центральних площах столиці. Директорка Департаменту культури КМДА Діана Попова розповіла про нову святкову локацію - на Лівому березі на території міжнародного виставкового центру. Її підготує Олег Скрипка разом із зимовою “Країною мрій”. “Результат має приємно вразити киян та гостей міста, оскільки разом зі своєю командою в межах "Країни мрій" Олег завжди робить щось неймовірне”, - сказала Діана Попова. Також вона додала, що на Старий Новий рік, 12-13 січня, у парку Шевченка підготують спеціальну програму для дітей, а на Співочому полі з 21 грудня по 13 січня пройде іще один новорічний фестиваль - “Цитрусове королівство”. Тут на гостей чекатимуть цитрусові замки та цитрусова ялинка, тематичні фотозони, гірка та інші розваги.

У центрі столиці наразі тривають роботи зі встановлення святкового освітлення на вулицях Хрещатик, Богдана Хмельницького, Михайла Грушевського, на Європейській площі, майдані Незалежності, Володимирському узвозі. Святкові гірлянди також прикрасять будівлі філармонії, консерваторії, КМДА і Головпоштамту. Усього ж для створення святкової атмосфери столиця запалить більше 50 кілометрів святкових гірлянд.

У КМДА тим часом попереджають водіїв: 19, 23-25, 31 грудня, 1,7 січня буде заборонено рух усіх видів транспортних засобів Володимирським проїздом на час проведення святкових заходів. Для тих, хто збирається зустрічати Новий рік на одній зі святкових локацій, навпаки приємна новина - у новорічну ніч буде продовжено роботу пасажирського транспорту на 3 години, а фунікулер працюватиме цілодобово.

Підготувала Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-