Київрада готується розірвати договір із забудовником Поштової

Київрада готується розірвати договір із забудовником Поштової

Укрінформ
Київрада ухвалила у першому читанні проект рішення припинити в існуючій редакції інвестиційний договір із забудовником Поштової площі.

Відповідний документ було прийнято у четвер на засіданні Київради, за нього проголосував 61 депутат, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Прийнятим документом передбачається припинити в існуючій редакції інвестиційний договір від 2013 року з компанією «Хенсфорд-Україна», котра має зводити торговельно-розважальний центр на Поштовій площі, і запропонувати внести до нього суттєві зміни, що стосуватимуться  продовження археологічних розкопок та створення музею на території археологічних знахідок. Якщо ж спільної згоди з інвестором не буде досягнуто, то документом пропонується доручити виконавчому органу Київради перевірити, чи були умови порушення цього інвестиційного договору з боку компанії «Хенсфорд-Україна». Якщо такі порушення мали місце, то вони стануть підставою для розірвання договору з інвесткомпанією через суд.   

"Це рішення має абсолютно господарський підхід до розв’язання існуючої проблеми із забудовою Поштової площі, і воно не несе загроз інвестиційному договору. Воно є абсолютно зваженим і не передбачає ризиків та суттєвих фінансових наслідків для Києва", - сказав автор проекту рішення депутат Київради і голова депутатської групи "Київська команда" Сергій Гусовський. 

Передбачається, що після прийняття рішення у першому читанні депутати матимуть 7 днів, щоб внести зміни до нього. 

Представник інвесткомпанії «Хенсфорд-Україна» Валерій Олійник, виступаючи на сесії Київради, заявив, що компанія вжe вклала у будівництво на Поштовій площі 15 млн доларів. Тому в разі розірвання договору звертатиметься до міжнародних судів і  як мінімум вимагатиме повeрнути ці кошти.

Київський міський голова Віталій Кличко під час голосування також виступив проти розірвання договору з інвестором і перегляду його умов. Він запропонував не розривати договір з інвестиційною компанією, а зобов'язати її укріпити конструкцію будівництва і надати простір для проведення археологічних розкопок і створення музею. Кличка також підтримала і фракція "Солідарність". Вони вважають, що в разі розірвання договору Київ нестиме суттєві збитки через те, що доведеться повертати інвестору вкладені кошти і самостійно забезпечувати будівництво музею, що може коштувати столиці близько 1 млрд доларів. 

Перед голосуванням за це рішенням перед будівлею Київради відбулася акція активістів, які вимагали розірвати договір із забудовником. На акцію також пришли народні депутати, серед яких Світлана Заліщук, Альона Шкрум, Іван Крулько, Юрій Левченко. Вони також виступили на засіданні Київради і закликали депутатів ухвалити рішення, якого вже давно вмагають кияни і громадські організації.

Читайте також: Розкопки на Поштовій спростують нав’язану Москвою історію - Філарет

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у липні цього року ухвалила постанову про захист розкопок на Поштовій площі в Києві. 

У постанові Рада доручила КМДА зберегти історико-культурну спадщину, а також внести її до Державного реєстру нерухомих пам'яток України в категорії пам'ятників національного значення. Крім того, парламентарії рекомендували Київській міській адміністрації заборонити будь-які будівельні роботи, якщо вони не пов'язані з безпекою самого об'єкта історико-культурної спадщини.

Три роки тому на Поштовій площі відкопали стародавню вулицю часів Київської Русі. Тоді ж і почалося протистояння між активістами, які хочуть створити на місці розкопок музей, та забудовником, що планує звести на площі торговельно-розважальний центр.

21 червня в КМДА вирішили все ж продовжити археологічні розкопки на Поштовій площі, однак без розриву інвестиційного договору із забудовником.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-