Здавайте, кияни, київські каштани!

Здавайте, кияни, київські каштани!

Аналітика
Укрінформ
У Києві почали приймати каштани на переробку. Аж по 2 гривні за кіло! З них у Європі приготують ліки і косметику

“Впав на голову каштан? Здай його на переробку!” – таким повідомленням заманює киян підприємство Київміськвторресурси, аби вони долучалися до збору каштанів. Причому не задарма – за кожен кілограм обіцяють дві гривні. У мережі Facebook цю новину обговорюють з неабияким ентузіазмом – відповідний пост уже набрав більше трьохсот поширень. Хтось радіє, що буде чим дітворі зайнятися, хтось нарікає, що краще б пакети приймали для переробки, та все ж більшості стало просто цікаво, на що ж наші столичні каштани будуть перероблятися. Це й не дивно, адже до каштанів у киян особливо трепетне ставлення. Зважаючи на таку зацікавленість аудиторії, Укрінформ вирішив і собі дізнатися більше про цю ініціативу.

За перший день назбирали 100 кілограмів…

Каштани для переробки закуповують у населення у столичних пунктах прийому вторсировини і макулатури. Карту з їхнім розташуванням підприємство Київміськвторресурси розмістило у себе на сторінці, її можна подивитися тут. Щоправда в коментарях дехто помітив, що карта не завжди може відповідати дійсності, бо на місці пунктів прийому на Лівому березі з’явилися нові магазини, тож якщо назбираєте каштанів – краще заздалегідь перевірити наявність такого пункту. У Київміськвторресурси інформують, що перероблені каштани використовуватимуть для виготовлення медичних препаратів та косметичних засобів. Там також відмічають, що хоча кінський каштан, що росте в Києві, очищає повітря від вихлопних газів, та, на думку фармацевтів, медпрепарати, які виготовляються на його основі, ніякої загрози для здоров’я не несуть, бо усі їхні компоненти підлягають ретельній перевірці.

Ініціатор проекту та голова громадської екологічної організації «Друге життя» Сергій Волков розповів Укрінформу, що за перший день каштанів назбиралося 100 кілограмів, хоча й жартома додає, що поки обговорень цієї ініціативи більше, аніж власне каштанів.

Ініціатор проекту та голова громадської екологічної організації “Друге життя” Сергій Волков
Ініціатор проекту та голова громадської екологічної організації «Друге життя» Сергій Волков

«Спроби закуповувати каштани у населення вже були в Києві пару років тому, але вдалими їх не назвеш. Можливо, через недостатню поінформованість людей. А зараз перші відвантаження уже пішли і думаю за місяць пару десятків тон ми зберемо», – каже Сергій Волков.

Він розповідає і про невигадливі особливості відбору і переробки каштанів: «Приймаємо звичайний кінський каштан, нюанс лише один – він має бути очищеним. Далі приймальники, щоб каштан не зіпсувався, фасують його не в пакети, а в сітки. Після чого з пункту прийому вторсировини каштани доставляються на завод, де його відсортовують, подрібнюють, сушать і вже за пару місяців відправляють європейським фармкомпаніям, які використовують його як основу для кремів та медпрепаратів. Тобто в Україні здійснюється лише їхня первинна переробка».

От вам і каштани – від варикозу, старіння шкіри та лупи...

На запитання про те, чи не шкідливими будуть для фармацевтики київські каштани, оскільки вони часто хворіють на мінуючу міль, жовтіють ще в липні, а в серпні-вересні – цвітуть вдруге, пан Волков говорить, що якщо листя каштану хворіє - це не означає, що будуть вражені його плоди, а висновки щодо їхньої безпечності за результатами перевірки раніше надавала санепідемстанція.

То які ж власне лікувальні властивості плодів каштану, які до Європи везуть аж із Києва? Препарати на основі кінського каштану широко застосовуються при лікуванні судинних захворювань, зокрема тромбофлебіту, варикозу – розширюють звужені артерії, прискорюють кровотік і зменшують крихкість капілярів. А екстракт каштану застосовують при лікуванні забитих місць, різних травм і синців, повідомляє Organic.ua. Приміром, на основі каштану виготовляється крем від варикозу “Венітан” словенсько-німецької компанії Сандоз. А ще капіляростабілізуючі краплі Ескузан німецького виробника Фарма Вернігероде ГмбХ.

У косметології каштан взагалі здається незамінним інгредієнтом для збереження краси і молодості. Засоби з каштана тонізують, покращують мікроциркуляцію, зменшують застій крові в поверхневих шарах шкіри, зменшують целюліт, протистоять випаданню волосся і захищають від негативної дії ультрафіолету. Екстракт каштана часто є компонентом антицелюлітних засобів, оскільки зменшує набряки і тонізує шкіру, вирівнюючи її поверхню. Крім того, його можна знайти серед компонентів «антивікової» косметики, оскільки він має протинабрякові властивості. Також екстракт каштана стимулює вироблення колагену, в результаті чого зменшується кількість і глибина зморшок, натомість підвищується тонус шкіри та підтягується овал обличчя. Каштан також включають до складу шампунів, бальзамів, масок і сироваток, що стимулюють ріст волосся та перешкоджають утворенню лупи. Ну прямо таки незамінний еліксир краси! Тож, чому б не вийти на каштанове полювання поки ще за хорошої погоди – нехай, не заради дрібних грошей, а просто заради корисної для здоров’я розваги.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-