В магазинах Києва можуть заборонити поліетиленові пакети

В магазинах Києва можуть заборонити поліетиленові пакети

Укрінформ
На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики депутати погодили проект рішення про використання поліетиленових пакетів у магазинах та точках продажу товарів. 

Про це повідомляє прес-служба Київради.

Відповідно до проекту рішення, Київрада рекомендуватиме суб'єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам. Це можуть бути біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо.

"За офіційними даними, у масштабах ЄС щороку в сміттєвому відрі виявляється 8 млрд пакетів. В середньому громадянин ЄС використовує близько 200 поліетиленових пакетів на рік, як правило, тільки один раз. Багато з цих пакетів пізніше виявляються в світовому океані з катастрофічними наслідками для морської фауни, оскільки поліетилен практично не розкладається і не перетравлюється. Крім того, вони збираються течіями у величезні "сміттєві плями" площею кілька сотень тисяч квадратних кілометрів", - зазначив автор відповідного проекту рішення Костянтин Яловий. 

Як зазначається у проекті рішення, у багатьох країнах прийняті або розробляються законодавчі акти, які прямо забороняють використання полімерів. Натомість споживачам пропонують паперові пакети, які повністю безпечні для людини. Так у Франції на законодавчому рівні вирішили повністю відмовитися від поліетилену. Магазинам дали тримісячну відстрочку, щоб вони встигли закупити паперові пакети і полотняні сумки.

Читайте також: Туркам розповіли про перспективи українського ринку "зелених" проектів

За його словами, нормативно-правові акти України не передбачають право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також визначати заходи відповідальності суб'єктів підприємництва за порушення таких приписів. Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно насамперед вирішуватись централізовано на державному рівні, адже потребує змін у законодавчих актах України. Тому рішення Київради, якщо його підтримають депутати на пленарному засіданні, матиме рекомендаційний характер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-