Влада Києва дала п'ять днів для наведення ладу з розкопками на Поштовій

Влада Києва дала п'ять днів для наведення ладу з розкопками на Поштовій

Укрінформ
Столична влада направила приписи дослідникам, що проводять археологічні роботи на Поштовій площі, а також замовнику будівельних робіт на цьому ж об’єкті.

Про це розповів заступник голови міськдержадміністрації Олексій Резніков, повідомляє прес-служба КМДА. 

«Я хочу нагадати, якщо хтось забувся, що відповідно до статті 35 Закону України «Про охорону культурної спадщини», належну консервацію знахідок має провести дослідник. А згідно зі статтею 43 цього ж закону, за умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин винні особи притягаються до кримінальної відповідальності - це стосується обох отримувачів приписів. Це перше. Друге: хотів би вкотре зняти напругу і розвіяти чиїсь здогадки та припущення - наразі на такому об'єкті як Поштова площа не ведуться взагалі жодні роботи - ані археологічні, ані будівельні. І буде так, допоки не буде визначене оптимальне рішення укріплень паль огороджувального котловану для безпечної подальшої експлуатації будівель, що розташовані навколо, експлуатації Поштової площі, метрополітену та безпечного проведення археологічних досліджень», - сказав Резніков.

Читайте також: Комісія Київради пропонує замість ТЦ збудувати на Поштовій музей

Зазначається, що замовнику будівельних робіт КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд», директору Максиму Калініну направлено припис щодо вжиття заходів для унеможливлення затікання води на ділянку, що досліджується, а також щодо забезпечення у ті ж строки постійного водовідведення на будівельному майданчику (на ділянці, яка досліджується, а також на досліджених ділянках, де локалізовані об’єкти культурної спадщини).

"Вимоги до археологів, згідно з приписом, наступні: надати інформацію та копії підтверджувальних документів стосовно вжиття заходів для забезпечення збереження всіх виявлених під час досліджень об’єктів культурної спадщини; надати завірені належним чином копії звітів про дослідження, виконані на підставі дозволів, виданих Мінкультури від 31.03.2015 за № 22-031/15, від 23.03.2016 за № 22-052/16, від 27.03.2017 за № 22-046/17; надати інформацію та копії підтверджувальних документів стосовно вжиття заходів для передачі всіх знайдених під час досліджень предметів на постійне зберігання визначеній у дозволах установі; надати інформацію та копії підтверджувальних документів стосовно вжиття заходів для забезпечення належної консервації всіх об’єктів культурної спадщини, що мають культурну цінність", - йдеться у повідомленні.

Вимоги обох приписів мають бути виконані протягом п’яти днів з моменту їх отримання.

Нагадаємо, у Києві на Поштовій площі при проведенні реконструкції були знайдені пам’ятки, що можуть мати історичну та археологічну цінність. Вказані пам’ятки датовані XI-XII сторіччям та свідчать про розташування у цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

Міська влада поставила завдання зберегти ці історичні пам’ятки, а також презентувати їх мешканцям Києва і туристам, які відвідують столицю, у спосіб, що визначать фахівці музейної справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-