В Українському домі відкрили фотовиставку в пам'ять про Аміну Окуєву

В Українському домі відкрили фотовиставку в пам'ять про Аміну Окуєву

Укрінформ
В Українському домі на Європейській площі у Києві відбулося урочисте відкриття фотовиставки в пам'ять про чеченського добровольця, лейтенанта ЗСУ Аміну Окуєву.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у відкритті взяла мати Аміни, представники української влади, іноземних диппредставництв, ісламського духовенства та небайдужі люди.

“Аміна, я така рада, що ми з тобою перетнулися у часі та просторі... Вона знала, що таке бути вільною. Вона була народжена вільною, і знала, що за волю можна і треба заплатити найвищу ціну”, - заявила під час відкриття мати Аміни Ірина Камінська.

Вона також закликала представників влади відкрити меморіальне кладовище героїв України.

“Не загальна могила, а могили кожного. Матеріалізована свобода України, зароблена ціною життя молодих хлопців і дівчат, таких як моя Аміна. І тісними рядами, строгими шеренгами ці могили будуть уособлювати ціну свободи. Вона дуже дорога. Я розумію, що це має бути велике поле, адже кожен день гинуть хлопці за свободу та незалежність України. І я думаю, навіть якщо там не будуть останки тих, хто вже захоронений, там будуть їх імена. І це  буде як паркова зона, куди зможуть приходити люди і розуміти, що таке свобода”, - зазначила Ірина Камінська. 

Зі свого боку, секретар РНБО Олександр Турчинов вказав на те, що вже четвертий рік продовжується військова агресія Росії проти України, і “четвертий рік не було жодного дня, щоб не було провокації чи обстрілу”. “Але що важливо — четвертий рік російські війська не можуть просунутися на Захід ні на крок. Українські герої зупинили цю жорстоку орду. І розуміючи, що вони (бойовики - ред.) не можуть просуватися на фронті, вони намагаються дестабілізувати ситуацію у нас в тилу”, - сказав він.

За словами Турчинова, одна з найбрудніших форм цієї дестабілізації — це реальний терор, який росіяни розв’язали проти України, “намагаючись вбивати підло наших справжніх героїв, захисників України”.  “Саме так автоматна черга зупинила серце нашої Аміни, серце, яке з народження билося в унісон і з українським, і з чеченським народом”, - додав він.

Секретар РНБО підкреслив, що Аміна завжди була там, де небезпечно: “На початку 2000-х років вона зі зброєю в руках воювала проти російських загарбників у Чечні.  Коли почалася Революції Гідності, вона, народжена в Україні, була разом з українським народом на Майдані. І не просто як волонтер, а як боєць Сотні самооборони. І ніхто не здивувався, що, коли почалася війна, вона серед перших добровольців, коли ще не було армії, з автоматом пішла захищати Україну...”.

Читайте також: Турчинов – про ескалацію в АТО: Путіну перед виборами потрібні "криваві перемоги"

Турчинов додав, що в червні цього року Аміна Окуєва з відзнакою закінчила українську військову академію, факультет ВДВ.  “Професійний лікар, героїчний воїн, правозахисник  — унікальна  доля унікальної людини.  Вона стала справжнім героєм українського та чеченського народу”, - наголосив він. 

На виставці представлено 34 фотографії, 17 чорно-білих аматорських фотографій із особистого архіву Аміни і 17 кольорових фотографій роботи Олександри Лисицької.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-