Київ потребує вдосконалення паліативної допомоги - експерт

Київ потребує вдосконалення паліативної допомоги - експерт

Укрінформ
Громадські активісти закликають владу Києва вирішити питання паліативної допомоги в столиці.

Про це на брифінгу у понеділок заявила менеджер програми "Громадське здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження" Ксенія Шаповал, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми закликаємо міське управління охорони здоров'я, міську адміністрацію звернути увагу на проблеми паліативних хворих. Ми маємо в багатомільйонному місті забезпечити мобільні служби паліативної допомоги, тому що зараз не в змозі всіх пацієнтів, які потребують паліативної допомоги, класти в стаціонар. Ми повинні подумати, яким чином економічно вигідніше забезпечити таку допомогу вдома, аніж будувати чи відкривати стаціонарні відділення. Вигідніше з точки зору права захисту пацієнта забезпечити цю допомогу вдома, аніж змушувати людину бути в стаціонарі", - сказала Шаповал.

Як повідомив на брифінгу директор Благодійного фонду "Епіона" Андрій Тальнов, на сьогодні в Києві працюють 4 паліативні відділення на 145 ліжок, які обслуговують до 1200 пацієнтів на рік. На все місто працює лише дві виїзні бригади паліативної допомоги - дитяча та доросла - які обслуговують лише мешканців правого берега столиці. Вони надають допомогу 250-300 особам. Ще близько 2 тисяч пацієнтів отримують паліативну допомогу амбулаторно. В той же час, згідно з дослідженням фонду «Відродження» за 2016 рік, дані якого навів Тальнов, в Києві паліативної допомоги в рік потребує понад 35 тисяч людей, з яких більше 17 тисяч - діти. За результатами цього ж дослідження, 80% паліативних пацієнтів висловилися за допомогу вдома, а не в стаціонарах хоспісів. Всього, враховуючи сім'ї паліативних пацієнтів, яким також потрібна і соціальна, і психологічна, і духовна  підтримка, в рік з проблемам надання паліативної допомоги в столиці стикається близько 500 тисяч киян. За словами Тальнова, мінімальна потреба на столицю в мультидисциплінарних виїзних бригадах становить 20 бригад.

Читайте також: МОЗ обіцяє повністю забезпечити ліками хворих на лейкоз

Окрім браку мобільних бригад, існують ще проблеми в організації паліативної допомоги в столиці. Це перекладання на паліативні відділення при лікарнях функцій соціальної служби, коли лікарі вимушені займатися вирішенням соціальних питань пацієнтів, чи доглядати за особами без місця проживання, а не паліативними хворими. Також, за словами Ксенії Шаповал, існує проблема нерозуміння лікарями необхідності виписувати паліативним хворим, які знаходяться вдома, таблетовані, а не ін'єкційні форми знеболювального, надмірна забюрократизованість процедури видачі рецептів на знеболювальне попри зняття ще кілька років тому бюрократичних перепон та зміни у законодастві. Також через низькі зарплати у сфері надання паліативної допомоги не вистачає як лікарів, так і молодших медичних кадрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-