Забудова Сінного ринку в Києві законна, але суд може зупинити - Мінрегіон

Забудова Сінного ринку в Києві законна, але суд може зупинити - Мінрегіон

Укрінформ
Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України не має змоги вплинути на ситуацію щодо забудови Сінного ринку у Києві, тому для вирішення цього питання потрібно звертатися до суду. 

Про це сказав державний секретар Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Максим Малашкін на брифінгу в Укрінформі. 

«На сьогодні листами від міністерства чи якимись роз’ясненнями ми не можемо вирішити питання. Це як мінімум перевищення повноважень, що є абсолютно неможливим», - сказав Малашкін.

За його словами, містобудівні умови та обмеження щодо цього об’єкта є чинними на весь цикл будівництва. «Навіть якщо буде якийсь лист, який стане підставою для скасування тих самих містобудівних умов та обмежень чи інших дозвільних документів, то ми одразу отримаємо звернення забудовника до суду. Я упевнений на сто відсотків, що він такі суди виграє, чітко посилаючись на норми закону», - додав держсекретар.

Читайте також: Експеримент Київавтодору: велодоріжки на смугах громадського транспорту

Малашкін наголосив на тому, що роз'яснення Мінрегіону не може бути вищим за закон. Якщо спосіб урегулювання проблеми не прописано у законодавстві, то міністерство не може своїм листом створити підстави для того, щоб ДАБІ скасувала містобудівні умови та обмеження.

«Є закон, який чітко визначає такі підстави: заява від забудовника, друге - рішення головного інспектора державного архітектурно-будівельного нагляду про скасування таких містобудівних умов, а підстава для цього - порушення містобудівного законодавства, порушення будівельних норм і правил. Тобто, скасовувати документ після того, як він уже виданий і діє, - як відбувається і чого домагаються на сьогодні, - то закон цього не передбачає», - зазначив державний секретар.

За його словами, є ще одна можливість скасування - через рішення суду. «Думаю, що саме це є тим засобом, який у подібних ситуаціях може вирішити це питання», - наголосив держсекретар.

У свою чергу перший заступник голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Валерій Філончук підтвердив, що інспекція провела позапланову перевірку законності видачі містобудівних умов та обмежень за об’єктом будівництва торговельного центру з підземним паркінгом на вул. Воровського, 17 у Шевченківському районі столиці. «Містобудівні умови та обмеження були видані 13 березня 2013 року. Так от, за результатами перевірки встановлено, що на той час підстав для відмови у видачі забудовнику цих дозвільних документів не було. Тож ці містобудівні умови на даний час є чинними», - заявив він.

Як повідомлялося, на місці Сінного ринку планується звести 14 будинків площею 113 тис. квадратних метрів. Ці будівлі матимуть від 6 до 22 поверхів. 

Навколо земельної ділянки, яку планують забудувати, розташовані 9 пам'яток місцевого значення і 28 об'єктів культурної спадщини. На деяких із них після початку будівництва з'явилися тріщини. 

У квітні ДАБІ провела перевірку законності ведення будівництва на місці Сінного ринку. Було складено протоколи про правопорушення і приписи про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил. 

Нещодавно у ЗМІ з’явилась інформація про те, що ДАБІ другий місяць чекає від Мінрегіону відповіді щодо законності містобудівних умов, виданих забудовнику Сінного ринку. Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко відреагував на це заявою, що в умовах децентралізації містобудівні умови і обмеження, дозвільні документи на будівництво видає місцева влада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-