Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст
Спалах гепатиту А? Панікувати не треба - хвороба може минути практично без лікування
06.11.2023 16:30

Кількість випадків захворювання на вірусний гепатит A на Вінниччині сягнула майже трьохсот, у лікарнях – сотні пацієнтів. Спалах хвороби Боткіна в цьому регіоні визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Втім, хвороба поширюється далі: уже в чотирьох областях України зафіксовані випадки захворювання.

Чи може вірус розповзтися взагалі по всій Україні, як цього уникнути та чи варто панікувати – ми розпитали у лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського.

ЧЕРЕЗ ТРИВАЛИЙ ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД ЗАРАЖЕНІЙ ЛЮДИНІ ЛЕГКО ОПИНИТИСЬ ДАЛЕКО ЗА МЕЖАМИ ПЕРВИННОГО СПАЛАХУ

- Пане Євгене, на сьогодні вже відомо, що крім самої Вінниці випадки захворювання на гепатит А зареєстрували і в області – хворих виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Ваші прогнози, чи може епідемія поширитися далі на всю Україну?

- Робити прогнози – дуже невдячна справа. Але чого тут гадати – вірус вже поширився за територію Вінниці та Вінницької області. І нічого дивного тут немає. Люди швидко переміщуються, їздять одне до одного – по роботі, до рідних. З таким тривалим інкубаційним періодом, як при гепатиті А, зараженій людині дуже легко опинитись далеко за межами первинного спалаху.

Які масштаби епідемії нас чекають попереду – невідомо. Це залежить від рівня природної імунізації населення, своєчасності профілактичних заходів та виявленню, врешті-решт, джерела первинного зараження.

- А що насамперед може бути цим джерелом? 

- Гепатит А – не новинка для України. Кожен рік є дані про випадки зараження, інколи більше, інколи менше. Локальні спалахи неодноразово зустрічались навіть у Києві, я пам’ятаю, коли ще був інтерном, в одному районі столиці сталась аварія на станції водопостачання мікрорайону, порушилось розмежування питної води та стічних вод. Тоді також у лікарню надійшло багато хворих. Тож головне зараз – знайти джерело забруднення. Чи це система громадського водопостачання, чи якісь приватні компанії, які в промислових масштабах фільтрують та очищують воду, роблячи її питною? Чи ще якісь об’єкти, відповідальні за водозабезпечення населення.

Хоча гепатит А, безперечно, є «хворобою брудних рук», але такий спалах може статись на початку саме через забруднену воду, а брудні руки – то вже другорядна причина заражень на побутовому рівні. 

- Тобто з міграцією людей спалах гепатиту А не варто пов’язувати?

- Міграція не є причиною спалаху в Вінниці. Проте міграція наразі сприяє поширенню інфекції. Але повторюсь, панікувати немає чого. Самі того не знаючи, багато хто з нас вже має імунітет проти хвороби Боткіна.

Не думаю, що буде щось серйозне. Гепатит А – хвороба для більшості з нас не тяжка, тим паче, що згідно з багатьма статистичними даними, у дитячому віці щонайменше 60-80% населення зустрічається з цим вірусом та імунізується, коли тягне все брудне та немите до рота. Великий відсоток населення взагалі поза зоною ризику зараження.

ЩЕПИТИ ДІТЕЙ МОЖНА ПІСЛЯ ОДНОРІЧНОГО ВІКУ. ХОЧА Й ЗАГАЛЬНОВІДОМО, ЩО ДІТИ ПЕРЕНОСЯТЬ ГЕПАТИТ А ЛЕГКО

- Чи рекомендуєте ви вакцинацію від хвороби Боткіна? З якого віку і які протипоказання існують до цього щеплення?

- Вакцинація від гепатиту А не належить до обов’язкової, її немає в календарі профілактичних обов’язкових щеплень. Тим не менше, таку вакцинацію завжди рекомендували мандрівникам, працівникам певних галузей та групам ризику.

- Хто належить до таких груп?

- Це люди з перенесеною трансплантацією печінки, а також пацієнти, які мають в анамнезі гепатобіліарні проблеми. Адже, хоча гепатит А для більшості населення є достатньо легкою хворобою, для груп ризику може протікати дуже тяжко.

І в ситуації, яка склалась, щеплення від гепатиту А саме групам ризику – дійсно вкрай важливий профілактичний захід для попередження трагедій. Щодо всіх інших, особливих протипоказань для щеплення немає (типові, як на всі вакцинальні препарати – препарат не слід вводити особам з відомою гіперчутливістю до будь-якого компонента вакцини або при наявності реакцій підвищеної чутливості після попереднього введення вакцини – див. інструкцію виробника).

Щепити дітей можна після досягнення однорічного віку. Хоча загальновідомо, що діти переносять гепатит А набагато легше, ніж дорослі.

Друга бустерна доза вводиться через 6 місяців. Імунітет від повного курсу (дві дози) вакцинації пожиттєвий. Ревакцинації більше не потрібні. Виробник наголошує, що введення вакцини в інкубаційний період захворювання хоча й не забороняється, але ефективність у такій ситуації є невідомою. Простими словами, щоб була гарантія, щепитись треба до того, як захворів. Якщо ж перехворів у дитинстві – власного імунітету достатньо.

ІМУНІТЕТ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОГО ГЕПАТИТУ А ДОВІЧНИЙ. ЛЮДИНА БІЛЬШЕ НЕ ХВОРІЄ І ЧЕРЕЗ КРОВ НІКОГО НЕ ЗАРАЗИТЬ

- Я в дитинстві перенесла хворобу Боткіна й відтоді була впевнена, що вже ніколи в житті не зможу бути донором – мені тоді про це в лікарні сказали. Аж ось, коли в жовтні співробітники Укрінформу традиційно здавали кров у рамках Всеукраїнської кампанії «Твоя кров може воювати. Стань донором!», я дізналася, що гепатит А в анамнезі не є протипоказанням для донорства! 

- Щодо заборони донорства – це поширений міф. Вже неодноразово наголошували, що в жодному наказі чи постанові МОЗ немає заборони бути донором після одужання від гепатиту А. Щоправда, донором людина може стати не раніше, ніж через рік. Цей термін потрібен для повного відновлення організму після хвороби. Імунітет після перенесеного гепатиту А довічний. Людина більше не хворіє і через кров нікого не заразить.

Також гепатит А не передається через грудне молоко. Жінкам, які заразилися цим вірусом і годують своїх немовлят груддю, не варто від цього відмовлятися.

- Ця хвороба належить до одного з п'яти відомих вірусів гепатиту: A, B, C, D та E. Я так розумію, що гепатит А – найлегша з них, а який з гепатитів найстрашніший? У мене чомусь враження, що гепатит С…

- Це абсолютно різні віруси з різними шляхами передачі. Гепатит А – типова кишкова інфекція з фекально-оральним шляхом передачі. У той час як гепатитами В та С заражаються через  інфіковану кров чи біологічні рідини.

Наразі найстрашнішим можна вважати гепатит В. Це аргументується тим, що досі немає стовідсоткового гарантованого лікування хронічних форм. Гепатит С, хоча й небезпечний через свою прихованість та непомітність перебігу, на сьогодні цілком піддається лікуванню.

МАБУТЬ, ПОКИ ЩО ВІННИЧАНАМ ТРЕБА КИП’ЯТИТИ ВСЮ ВОДУ – І ТУ, ЯКУ П’ЮТЬ, І ТУ, ЯКОЮ МИЮТЬ ОВОЧІ-ФРУКТИ, ЧИСТЯТЬ ЗУБИ

- Ви зауважили, що інкубаційний період гепатиту А тривалий (до 6 тижнів), і заражена людина може опинитися в будь-якому регіоні далеко від спалаху. На що нам всім слід звернути увагу зараз, щоб не заразитися?

- Складно дати адекватні вичерпні рекомендації, коли невідомо джерело зараження. Першочергово, треба всіма силами постаратись припинити масові зараження у Вінницькій області. Мабуть, як би це не звучало примітивно та не дуже зручно, треба вінничанам кип’ятити всю воду – і ту, яку п’ють, і ту, якою миють овочі-фрукти, чистять зуби тощо. Хоча б на якийсь період, поки проводиться епідеміологічне розслідування.

Друга проблема – треба розривати ланцюжок зараження через контактних осіб. Ізолювати всіх не вийде і в цьому немає такої необхідності. Щодо побутових контактів – тут все дуже просто. Власна гігієна. Мити руки з милом, особливо після відвідувань вбиральні, не користуватись спільним посудом, вживати термічно оброблену їжу.

Людина стає заразною ще в «переджовтяничний» період, тому прості елементарні правила унеможливлять зараження своїх близьких.

- Хвороба Боткіна завжди супроводжується жовтяницею?

- Не завжди. Жовтяниця – це коли склери, слизові оболонки та шкіра пацієнта набувають жовтуватого забарвлення (причина – підвищений білірубін у крові). Але бувають і безжовтяничні, субклінічні форми.

При найменшій підозрі на гепатит А треба обов’язково звернутися до лікаря. Він призначить дуже прості та швидкі лабораторні дослідження – біохімію крові та антитіла на гепатит А. Діагноз буде підтверджено або скасовано.

ВІД ГЕПАТИТУ А ЯК ТАКОГО ЛІКУВАННЯ НЕМАЄ. НАЙПРАВИЛЬНІШЕ ЛІКУВАННЯ – ЦЕ СОРБЕНТИ ТА ДІЄТА

- А які будуть наслідки, якщо людина почне лікування невчасно?

- Від гепатиту А як такого лікування немає. Організм ліквідовує вірус самостійно силами власного імунітету. Всі терапевтичні заходи спрямовані на зменшення симптомів та, при необхідності, підтриманні функцій печінки й організму в цілому.

Найправильніше лікування – це сорбенти та дієта. Якщо у людини немає імунодефіциту, супутніх захворювань печінки та певних провокуючих факторів, прогноз буде сприятливий. Боятися нічого. Тому таке поняття, як несвоєчасне лікування, в контексті гепатиту А, є некоректним.

- Інша справа, чи можна собі нашкодити?

- Так, можна. Ранні симптоми гепатиту А неспецифічні. Блювання, виражена слабкість, лихоманка, м’язові болі тощо. Якщо людина переплутає свій стан й подумає на грип чи якесь ГРЗ та почне занадто енергійно лікуватись – може статися біда. Повторюся, надважливо максимально знизити навантаження на цей орган, дати «повний спокій печінці». Зокрема, мінімізувати приймання лікарських засобів.

Пам’ятаю випадок, як пацієнт вдома смертельно отруївся великою дозою парацетамолу на тлі пошкодженої печінки. Взагалі, треба привчати своїх пацієнтів при перших симптомах не поспішати приймати жмені ліків, а заспокоїтись та звертатись за порадою до фахівців.

Не забуваймо, гепатит А хвороба не страшна та звична для нашої країни. Все буде добре. Спалах рано чи пізно скінчиться. Головне, аби скоріше була Перемога! Слава Україні!

Любов Базів. Київ

Фото: facebook/Лікар Дубровський

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-