Ольга Голубовська, інфекціоніст, доктор медичних наук, професор
Ми з усього маємо винести уроки, тому що, як прогнозує ВООЗ, нова пандемія буде страшнішою
16.05.2023 11:20

Які уроки світ вже виніс і ще має винести від пандемії ковіду-19, щоб бути готовими до нової пандемії, яку ВООЗ прогнозує в ближчі роки, нам розповіла завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, президент Громадської організації «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів», доктор медичних наук, професор Ольга Голубовська.

ЙДЕТЬСЯ ПРО ПОМ'ЯКШЕННЯ ОБМЕЖУВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ, АЛЕ ПАНДЕМІЯ ЩЕ НЕ ЗАКІНЧИЛАСЯ

- Пані Ольго, ви в січні 2023 року прогнозували, що скоро коронавірус стане звичайною сезонною хворобою і, виходить, так вже й сталося, адже пандемію відмінили. Чи означає це, що ковіду уже не треба боятися?

- Насампред, треба розуміти, що це ми говоримо мовою, зрозумілою для населення – пандемія закінчилася, а насправді правильно говорити, що оголосили про закінчення надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров'я, пов'язаного з пандемією. Тобто, йдеться про те, що пом'якшуватимуть обмежувальні заходи, зніматимуться карантини. Але пандемія ще не закінчилася, пандемії тривають і більш довгі терміни! Закономірності епідемічного процесу завжди такі, що шляхом ослаблення збудника, зниження його агресивних властивостей, захворювання набуває легших форм, менш масових.

- З приходом «омікрону», як говорять вірусологи, летальність зменшилася на 90 відсотків?

- Проте 10 відсотків випадків залишилося тієї ж тяжкості, яка була пов'язана з іншими варіантами вірусу! У нас зараз закрилися всі стаціонари, що були перепрофільовані під коронавірусну інфекцію. Але, наприклад, наші інфекційні стаціонари ще буквально недавно (коли був сплеск «омікрону»), перебували в колапсі. І що мене особливо пригнічує, було дуже багато летальних випадків. Здебільшого, в групах ризику, але гинуть і молоді. Це можна порівняти з грипом, адже проблема з ним не зникла і щороку люди вмирають від цього вірусу. Лише останні кілька років, коли була пандемія ковіду, грип не виявляв активності (і це також природні закономірності взаємодії різних збудників у природі). Але і проблема є, і летальність є, і захворювання ковідом (досить серйозні для груп ризику) ще будуть.

Тому зараз люди повинні концентруватися на тому, щоб зменшити можливості тяжкого перебігу захворювання або запобігти йому вже стосовно конкретно себе. Для цього розробили методи протидії і, врешті-решт (що особливо мене хвилює як клініциста), методи раннього лікування. Мені дуже шкода, що про це мало говорять. Розумієте, коли людина захворіла, вже немає особливої різниці, чому це сталося – вона вже хворіє і чекати легкого перебігу захворювання, бо її, наприклад, вакцинували, неправильно. Якщо людина хвора, вона повинна отримувати лікування, незалежно від того, вакцинована вона чи невакцинована.

Я це говорю, щоб люди не розслаблялися. Хворіють же масово! Так, зараз захворювання змінилося, летальність знизилася, але «омікрон» виявляє всі хронічні хвороби. Все, що було хронічне і не сильно вас турбувало, яскраво себе проявляє, декомпенсується. Дуже багато тромбозів – ми зараз забираємо величезну кількість людей з інших стаціонарів, куди вони надходять з інсультами, інфарктами, їм роблять тест – і він позитивний. Тому що це ковід і це – ковідні інсульти та інфаркти.

ЦЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЄДИНЕ, ЯКЕ ЧОМУСЬ ПОЧИНАЛИ ЛІКУВАТИ З РЕАНІМАЦІЇ, І ДИВУВАЛИСЯ: ЧОМУ ТАКА ЛЕТАЛЬНІСТЬ?

- Ви кажете про лікування на ранніх стадіях, але ж (вибачте мене за обивательську простоту) нам від початку заклали в голову, що ковід практично не треба лікувати, просто пити чайки і вітаміни, а лікування – то якщо вже пішли ускладнення?

- Ось у цьому і справа! І мені дуже прикро, що це вклали в голову. Люди, які не стикаються з даною проблемою (зокрема, наші колеги, які не бачать стаціонарних хворих, а бачать лише амбулаторних та своїх друзів і знайомих, які хворіли) починають транслювати якісь неприйнятні рекомендації. Не можна такого робити! У нас в країні є противірусна терапія і вона доступна, як на амбулаторному етапі, так і на стаціонарному. У нас є протокол і всі медики знають, про що йдеться.

Більше того, ми одна з небагатьох країн, які на це пішли, і це дуже важливо – ми дозволили госпіталізацію людей з груп ризику за будь-якого перебігу захворювання відразу з моменту постановки діагнозу, не чекаючи дихальної недостатності. І це було зроблено саме для своєчасної терапії. Згідно з міжнародними клінічними дослідженнями, раннє призначення противірусної терапії групам ризику знижує ймовірність госпіталізації практично на 90 відсотків, ви тільки вдумайтеся в цю цифру!

- Головне, своєчасність, яка може врятувати життя…

- Так! А це інфекційне захворювання єдине, яке чомусь починали лікувати з реанімації, і страшно дивувалися: чому така летальність?

В інфекційній патології попередження самого захворювання та попередження тяжких форм захворювання, якщо людина вже захворіла, це – фундаментальний момент. А якщо ми починаємо лікувати з реанімації, то, зрозуміло, що ефективність усіх методів лікування набагато нижча. Тим більше, ковід, це не грип, це – системне захворювання, при якому уражаються практично всі органи та системи. Звісно, все це індукується виключно вірусом, його треба придушувати. Взагалі, цікаве захворювання, воно має ряд особливостей. Ми ніколи з таким не стикалися.

ШКОДА, ЩО ПРИ ТАКІЙ КІЛЬКОСТІ ЗВЕРНЕНЬ ДО ЛІКАРЯ ПРОДОВЖУЮТЬ НЕ ПРИЗНАЧАТИ ПРОТИВІРУСНУ ТЕРАПІЮ ГРУПАМ РИЗИКУ

- Про деякі з особливостей розкажете?

- Наприклад, початковий період хвороби не завжди корелюється з подальшим його перебігом. От, грип, як правило, якщо починається тяжко, ми розуміємо – хворий тяжкий, температура або інтоксикація, або те й інше. А тут – людина може себе нормально почувати, а потім враз розвивається імунопатологічна, вже мало контрольована нами фаза.

Згідно з міжнародними рекомендаціями, противірусна терапія показана всім, але оскільки доступ до неї обмежений, тоді говорять: «групам ризику обов'язково». А у нас від коронавірусної інфекції помирають і молоді (до 40 років), які не належать до груп ризику, абсолютно нормальні, здорові люди. І мені шкода, що при такій кількості звернень до лікаря ще й досі деякі лікарі не призначають противірусну терапію, хоча можливості, ресурси, і доступ, я повторюся, є.

- А чому так відбувається?

- Тому що у кожного своя думка, і багато хто вважає, що до його думки мають прислухатися, хоча вони не розуміють проблеми. Зараз багато пишуть і кажуть, що в світі повністю все було провалено з лікуванням, бо всі були заточені на отриманні доказових наукових даних, а не на рекомендації до дії. Це слова Рошель Валенскі, голови CDC, яку нещодавно звільнили з посади.

Ми всі стали свідками, що таке інфекційна патологія, коли прокинулися в іншій парадигмі. Коли починається такий вал хворих, то показати якісь докази ефективності того чи іншого лікування складно, на це потрібен час, а в клініці відразу видно, що ефективно, а що ні. І в цій пандемії весь світ це бачив. Але, чомусь міжнародні рекомендації, на які ми маємо спиратися, забороняли нам призначати нормальне лікування. Ви ж пам’ятаєте, скільки скандалів було з нашими протоколами, які через 2,5 роки повністю підтвердили свою ефективність. Всі ці методи лікування, які були внесені від самого початку у нас, через два роки увійшли до рекомендацій ВООЗ із позначкою «сильна рекомендація», що значно знижує летальність.

Але й деякі депутати виступали проти, мовляв, немає доказів. А які можуть бути докази, якщо вірус щойно виявився? Дехто з них, навіть, дозволяв собі висловлювати свої думки про лікування. На моє переконання, вся пандемія була сильно заполітизована.

Ось зараз виникла віспа мавп і мені імпонує, що у міжнародних рекомендаціях вказано чотири противірусних препарати. Там пишуть: немає доказів, що вони ефективні саме для цього захворювання, але, оскільки, ці препарати гіпотетично можуть мати вплив на вірус, їх можна призначати тяжким хворим. А чого цього не можна було зробити тоді, в тому кошмарі, в якому ми знаходилися і втратили стільки людей, яких можна було врятувати?

Та навіть із вітамінами воював дехто, доходило до повного маразму. Ось зараз час минув, світ провів безліч досліджень, зокрема, ми підготували монографію про коронавірусну інфекцію. Ми проводили дослідження рівня вітаміну D і виявили, що понад 90% хворих (особливо 20-21-й роки) мали або недостатність або дефіцит цього вітаміну. А вітамін D – це гормон імунної системи.

Ми з усього маємо винести уроки, тому що експерти ВООЗ заявили ще у 21-му році, що знову буде нова пандемія, ще страшніша. Я вже серйозно ставлюся до їхніх заяв, оскільки, аналогічне вони заявляли у 18-му році і все справдилося.

МИ П'ЯТЬ РОКІВ ДО ПАНДЕМІЇ ВЗАГАЛІ НЕ ВИПУСКАЛИ ЕПІДЕМІОЛОГІВ У КРАЇНІ ХРОНІЧНИХ ЕПІДЕМІЙ!

- … Щодо різних думок. Про жорсткий карантин також багато розмов точилося. Адже є, навіть, країни, які його не вводили, наприклад, Швеція. Що ви як вчений про це думаєте?

- Думки у людей, взагалі-то, різні стосовно всього на світі, одному подобається червоне, іншому – гаряче, це нормально. Але в таких моментах, думка має бути у фахівців, які глибоко розуміють проблему, тому що «диявол у деталях». Не може думка людини, яка, скажімо, була урологом чи офтальмологом все життя, стояти нарівні з думкою вчених, які займаються саме цим питанням.

До речі, я не епідеміолог, але думаю, що мене епідеміологи підтримають, у нас родинні спеціальності, ми тісно співпрацювали. Я дуже рада, що у лютому 2020 року було відновлено посаду головного державного санітарно-епідеміологічного лікаря (зрозуміло, що вертикалі СЕС як не було, так і немає), але є хоча б головний санітарний лікар. Бо я була в жаху, коли в державі ліквідували протиінфекційний захист на порозі пандемії, про яку заявляла ВООЗ у 2018 році. Сприймала це як підрив національної безпеки. Ми ж п'ять років до пандемії взагалі не випускали епідеміологів у країні хронічних епідемій!

Щодо карантинів. При інфекціях з таким механізмом передачі, системи протидії можуть спрацювати лише тоді, коли вдається виявити, так званого, «нульового» пацієнта, окреслити осередок інфекції, ізолювати людей, провести заходи в осередку (специфічні і не специфічні). Так приблизно зробив Китай. А якщо цього з різних причин зроблено не було, то нічого не спрацює.

І ось шведи молодці, вони пішли іншим шляхом, бо їхні епідеміологи чудово розуміли, що це неможливо і захворювання буде розвиватися своїм природним шляхом.

Я дуже підтримувала перший карантин, тому що ми виграли час. Пам'ятаєте, найперший був дійсно жорсткий (наскільки це можливо в нашій країні), але все-таки люди були роз'єднані. Це збило вертикальне зростання захворюваності хоча б на місяць-півтора, ми встигли підготувати клінічні бази, кисень, зміцнилися медичним персоналом. Адже лікування такого тяжкого захворювання вимагає не тільки пігулок і медикаментів, а й людського ресурсу, якого елементарно не вистачало. Принаймні, такого жаху, як в Італії, в Іспанії у нас не було.

- Ми всі пам’ятаємо ті жахливі відео з катафалками і очікування, що ж таке буде у нас?

- У нас було не так страшно, тому що наша система охорони здоров’я заснована на системі Семашка (яку без кінця критикують, обзивають «совком»), але ця система формувалася у складні для країни часи – війни, революції, голод. Вона була розрахована на катастрофу, а саме на можливість швидко прийняти величезну кількість людей. У нас кількість ліжок на тисячу населення у 5 разів більша, ніж у США, і у 3 рази більша, ніж в Італії, Іспанії. Нас це хоча б трохи допомогло. Американці взагалі були в шоці, у них хворі лежали в каплицях, в гаражах – де тільки можна. І у всьому світі, як ви пам’ятаєте, госпіталізували людей (це була помилкова рекомендація), коли вони вже починали задихатися.

А якщо почати лікувати хворого, що вже вмирає, тоді і результати лікування будуть відповідні.

До речі, наша госпітальна летальність набагато менша, ніж госпітальна летальність у багатьох європейських країнах, і ніколи не досягала госпітальної летальності в США (яка у них до 30% доходила, це щось неймовірне). Ми вийшли взагалі, я вважаю, гідно.

ГРУПИ РИЗИКУ ОБОВ’ЯЗКОВО ПОВИННІ ПОДУМАТИ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ ТА ПРО СПЕЦИФІЧНУ ПРОФІЛАКТИКУ

– Вакцинація від ковід-19 все так же актуальна? Нічого не скасовується, і всі, хто бажають можуть її робити?

- Вакцинація, звісно, скасовуватися не буде, так само як ми вакцинуємося від грипу. Інша річ, що у США регулятор FDA (Управління по контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів) буквально кілька тижнів тому заборонили використання моновакцин (під заборону потрапили версії мРНК вакцин 2021 року компаній Moderna і Pfizer/BioNTech). Дозволена тільки двовалентна вакцина, яка містить і варіант «омікрон». Бо немає сенсу зараз вакцинуватися вакцинами без «омікрону», який домінує скрізь. А чомусь всі вирішили, що взагалі заборонили використовувати вакцини. Ні, мова тільки про моновалентну. І це правильно.

Думаю, у нас теж вирішуватиметься це питання. Є закони епідеміології, є закони розвитку інфекційного процесу, ми їх не можемо обійти жодними постановами Кабміну, чи ще когось. Потрібно все проводити, щоб не нашкодити людині і досягти ефекту. Групи ризику обов’язково повинні подумати про вакцинацію та про специфічну профілактику.

- Ще кілька слів про особливості ковіду – багато хто жаліється на ослаблення пам’яті після хвороби. Чи відновиться вона?

- Так когнітивні функції страждають, але вони відновляться. Це посткововідні розлади, з якими ще ніхто до ладу не знає, що робити – у світі проводяться клінічні дослідження різноманітних препаратів, починаючи зі спазмолітиків і закінчуючи психотропними чи гормонами. У нас дві цілі: перша – щоб людина вижила, а друга – щоб вона вийшли з цього стану без наслідків. І, повторюся, лише рання противірусна терапія запобігає віддалені наслідки.

Ми зараз хронічно перебуваємо у стресі – в країні війна. Тому я радила б людям уникати негативного інформаційного тиску. Не треба постійно дивитися новини, ні на що на фронті вплинути ми не можемо… Потрібно читати книги, які вам подобаються, дивитися фільми, гуляти на свіжому повітрі, спілкуватися з людьми, нормально харчуватися. Зараз весна, у всіх гіповітаміноз, треба подумати, щоб вітаміни пропити, порадитися з лікарем. Якщо немає протипоказань, займатися, ходьбою. Не фізичним вправам, бо ковід часто при затяжному перебігу по серцю б'є – слабкість довго тримається, тому треба вилежати і не напружуватись.

Все відновиться, головне, не перевантажуватися. Це неправильно, тому що колись настає і декомпенсація. У всіх нас хронічні хвороби присутні з віком, вони нас не дуже турбують, а ось цей ковід, як лакмусовий папір, відразу все виявляє. Тому, якщо захворіли – треба вчасно діагностувати, вчасно лікувати противірусними препаратами, а далі відновлювальний період, і все буде гаразд.

Любов Базів. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-