На місцевих виборах обрали 64% чоловіків і майже 36% жінок - ОПОРА

На місцевих виборах обрали 64% чоловіків і майже 36% жінок - ОПОРА

Укрінформ
Серед усіх обраних в Україні на місцевих виборах кандидатів 64,1% є чоловіками, а 35,9% – жінками.

Про це йдеться у попередньому аналізі місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, проведеного Громадянською мережею ОПОРА, який презентувала на пресконференції в Укрінформі голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська.

"Серед усіх обраних на місцевих виборах кандидатів 64,1% є чоловіками, а 35,9% мандатів отримали жінки. Це при тому, що під час висування і балотування чоловіків було 55,5%, а жінок - 44,2%. Ця статистика демонструє, що з одного боку гендерна квота в процесі висування була забезпечена, але вже на етапі голосування вона дещо зменшилася - до 35,9%", - розповіла Айвазовська.

При цьому, згідно зі звітом ОПОРИ, в обласних радах майже 28,2% обраних депутатів є жінками, в районних – 33,7%, у радах громад з кількістю виборців понад 10 тисяч – 32,8%, у громадах із кількістю виборців до 10 тисяч – 41,6%.

Читайте також: Найбільше мандатів у радах усіх рівнів і посад мерів здобули самовисуванці - ОПОРА

Проте найнижчий відсоток жінок серед обраних міських, селищних та сільських голів – 16,8%. Однак, за даними ОПОРИ, кандидаток-жінок на дану посаду теж було значно менше, ніж кандидатів-чоловіків.

Айвазовська також поінформувала, що в розрізі політичних партій найбільше жінок на місцевих виборах пройшли за списками партії “Наш край” – 40,3% та “Слуги народу” – 39,1%. Найменша кількість жінок була обрана за списками ВО “Свобода” – 26%.

Читайте також: У Миколаєві суд зобов’язав міську ТВК зареєструвати спостерігачів ОПОРИ

ОПОРА проаналізувала 39 813 осіб, які були обрані депутатами місцевих рад або головами громад. При цьому на сайті ЦВК досі відсутня інформація про майже 4 000 обраних депутатів. Це могло вплинути на точність статистичних даних, що представлені у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-