Другий тур місцевих виборів пройшов на належному рівні - ОПОРА

Другий тур місцевих виборів пройшов на належному рівні - ОПОРА

Укрінформ
Другий тур місцевих виборів, який відбувся 15 листопада у семи містах України, пройшов на належному рівні, без кричущих порушень.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

"Загалом відзначаємо, що день голосування пройшов організаційно на належному рівні. Не виникало кричущих порушень, які б могли вплинути на кінцевий результат виборів. Порушення, які фіксувалися, мали ознаки досить типових, і їх чисельність та відсоток дільниць, де зафіксовані ці порушення, мало відрізняється від загальних виборів, які були проведені і 25 жовтня цього року, і на місцевих виборах у 2015 році", - сказала Айвазовська.

Вона розповіла, що явка виборців під час повторного голосування становила 24%, і процес підрахунку голосів на виборчих дільницях був досить стиснутий у часі.

Зниження явки виборців є закономірним, що підтверджує статистика за попередні роки голосування.

"Щодо явки на виборах, дискусія стосовно якої розгортається кожного дня голосування, то ми хочемо відзначити, що у порівнянні з 2015 роком, коли також проходив другий тур голосування на місцевих виборах, то явка між першим і другим туром тоді відрізнялася на 12% у бік зменшення. Фактично, на цих виборах відбулося те ж саме: під час першого туру голосування 25 жовтня явка була 37%, а на повторному голосуванні - майже 24%. Відповідно, ми бачимо той самий тренд зниження активності виборців під час повторного голосування", - сказала Айвазовська.

За її словами, причинами такого зниження явки виборців під час другого туру є зменшенням агітаційної активності кандидатів, а в окремих територіальних громадах це пов'язано і з карантинними обмеженнями та побоюванням громадян захворіти.

"Тому ми не бачимо в цьому особливої трагедії, хоча проблема залишається - це низька участь громадян у виборах і низький інтерес їх до обрання органів місцевого самоврядування. Але законодавство не передбачає порогової явки для легітимно обраних голів територіальних громад. Відповідно, все відбувається в межах закону", - підкреслила Айвазовська.

Вона розповіла, що 15 листопада найбільша явка була зафіксована у невеликих територіальних громадах, серед яких - Кам'янець-Подільський Хмельницької області і Українка Київської області. Найнижча явка зафіксована у Сумах. За словами Айвазовської, це можна пов'язувати з тим, що ця тергромада давно перебуває у червоній зоні щодо карантинних обмежень.

Читайте також: На виборах у Сумах перемагає чинний мер - паралельний підрахунок

Айвазовська зазначила, що спостерігачі ОПОРИ працювали на 133 дільничних виборчих комісіях і досліджували весь процес виборів. На даний час представники ОПОРИ продовжують працювати на рівні ТВК на етапі прийому документів від ДВК і в перспективі працюватимуть під час оголошення кінцевих результатів виборів.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 15 листопада, повторне голосування на виборах міського голови відбулося у Луцьку, Краматорську (Донецька область), Українці (Київська область), Одесі, Сумах, Херсоні та Камʼянці-Подільському (Хмельницька область).

Повторне голосування з виборів міського голови, так званий другий тур, призначається у територіальних громадах із кількістю виборців більше 75 тисяч, де в першому турі жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-