Місцеві вибори в Україні були вільними – ENEMO

Місцеві вибори в Україні були вільними – ENEMO

Оновлено
Укрінформ
Чергові місцеві вибори в України були вільними та добре адміністрованими.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні ENEMO Златко Вуйовіч під час оnline-пресконференції для презентації своєї попередньої заяви щодо місцевих виборів в Україні, які були проведені 25 жовтня.

«48 довготермінових спостерігачів спостерігали за цими місцевими виборами в Україні, і зараз ми можемо сказати, що загалом вибори місцеві 2020 року були вільними, був високий рівень конкуренції, а також вони були добре адміністровані», – зазначив Вуйовіч.

Читайте також: Вибори в Україні загалом відбулися прозоро – спостерігачі ОБСЄ

Він зауважив, що цього вдалося досягти незалежно від того, що на процес впливали виклики, пов'язані з пандемією COVID-19, а також певна складність нової виборчої системи, упереджене медіа-покриття, певні випадки підкупу виборців і зловживання адміністративними ресурсами.

«Ці вибори були організовані після того, як відбулася реформа виборчої системи в Україні, і загалом ми можемо сказати, що нормативно-правова база, яка існує в Україні, забезпечує належні підстави для проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів», – додав Вуйовіч.

Він також зауважив, що Центральна виборча комісія діяла професійно і в основному прозоро під час підготовки чергових місцевих виборів в Україні.

Вуйовіч підкреслив, що роботу ЦВК було обтяжено необхідністю вживання заходів щодо запобігання поширенню COVID-19.

Крім того, за його словами, додаткові виклики були спричинені невизначеністю щодо фінансування цих заходів та несвоєчасним рішенням Кабінету Міністрів.

Читайте також: В ОБСЄ часто отримували повідомлення про ймовірний підкуп голосів

Очільник місії ENEMO додав, що роботу ЦВК ускладнили й часті прохання про заміну членів територіальних виборчих комісій.

Місія ENEMO також позитивно оцінила роботу ТВК на місцевих виборах в Україні.

«Загалом роботу та професіоналізм ТВК можна оцінити позитивно, зокрема з огляду на всі виклики, хоча рівень готовності членів здавався різним через часті зміни та недостатню підготовку», - сказав Вуйович.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня в Україні відбувалися чергові місцеві вибори.

Загалом Центральна виборча комісія акредитувала 271 офіційного спостерігача від міжнародних організацій, серед них 62 – від Європейської мережі організацій з моніторингу виборів (ENEMO), та 41 спостерігача від шести країн.

За попередніми даними ЦВК, явка виборців у середньому по Україні становила 36,88%.

Крім того, у день голосування на місцевих виборах 25 жовтня українцям було запропоновано відповісти й на п’ять запитань від Президента, які стосуються запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах, створення на Донбасі вільної економічної зони, скорочення кількості депутатів у Верховній Раді до 300, легалізацію медичного канабісу та порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

Читайте також: Оприлюднили попередні результати «опитування Зеленського»

У "Слузі народу" повідомили, що опитування у день місцевих виборів, яке ініціював Президент Володимир Зеленський, фінансувала партія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-