В Ужгороді є підстави скасувати результати виборів на одному із округів —  ОПОРА

В Ужгороді є підстави скасувати результати виборів на одному із округів — ОПОРА

Укрінформ
В Ужгороді на виборах до міської ради в окрузі №2 було виявлено помилку у списку кандидатів від партії “Європейська Солідарність”, через це виборці не змогли проголосувати щонайменше за 4 кандидатів. 

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан.

“В Ужгороді на виборах до міської ради в окрузі №2 було виявлено помилку у списку кандидатів від партії “Європейська солідарність”, через це виборці не змогли проголосувати щонайменше за 4 кандидатів. Це може бути підставою для перепризначення голосування на цьому окрузі, визначити це має суд або ЦВК”, - сказав Гулан.

За його словами, про помилку в бюлетені повідомив кандидат від ЄС в цьому окрузі Іван Темніков, котрий виявив, що під номером 4 в рядку бюлетеня було вказано прізвища двох кандидатів — відповідно, Володимира Цмура та Івана Темнікова. Останній мав п’ятий номер у списку кандидатів, а помилку в бюлетені виявив вранці, 25 жовтня. Депутат звернувся до ТВК за роз’ясненням стосовно цієї помилки та написав скаргу. Він має намір подавати позов до суду з цього приводу.

У бюлетені на цьому окрузі, ймовірно, неправильно вказані і номери наступних кандидатів. Так, кандидатка Лілія Лукеча вказана під номером 5 (кандидатка №6 за даними сайту ЦВК), кандидат Віталій Василечко вказаний під номером 6 (кандидат №7 за даними сайту ЦВК), номер 7 у бюлетені надруковано без імені кандидата.

Зі слів Гулана, ситуація дуже неоднозначна і може дійсно стати підставою для звернення до суду. Адже виборці, по суті, не змогли проголосувати за чотирьох кандидатів від партії “Європейська Солідарність” в окрузі №2”.

Читайте також: За даними ОПОРИ, явка на місцевих виборах становить майже 36%

Як зазначає старша радниця з юридичних питань ОПОРИ Ольга Коцюруба, у такому випадку порушене пасивне виборче право кандидатів, адже під час розподілу мандатів тепер у цих округах враховуватимуться лише голоси, подані за підтримку політичної партії в цілому, подібні помилки нівелюють ефект відкритих списків як для виборців, так і для самих кандидатів.

Коцюруба додала, що кандидати, не включені до виборчих бюлетенів, можуть оскаржити порушення свого права в суді.

Читайте також: Місцеві вибори: як голосували українці та результати екзитполів

Виборчий кодекс не передбачає порядку дій у таких випадках, тому наслідки такого порушення можуть бути встановлені в окремому рішенні суду у випадку звернення кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-