В Україні відкрилися виборчі дільниці

В Україні відкрилися виборчі дільниці

Укрінформ
Виборчі дільниці в Україні відкрилися 25 жовтня о 8:00 . 

Про це повідомляє Укрінформ.

Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працюватимуть до 20:00.

Вибори не проводяться на території анексованого Криму, а також в окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Більшість виборців в Україні отримає для заповнення по чотири бюлетені: для обрання глави населеного пункту (мер, селищний або сільський голова); для обрання депутатів міської, сільської або селищної ради; для обрання представників до районної ради; для обрання депутатів обласної ради.

У Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві і Херсоні, окрім виборів міських голів і міських ради також відбудуться вибори районних у місті рад.

Читайте також: ЦВК дала роз’яснення щодо встановлення результатів виборів

У Києві виборцям видадуть по два бюлетені: один – зі списком кандидатів на посаду мера і другий – списки, подані партіями, кандидатів у депутати Київської міської ради.

Орієнтована кількість виборців в Україні становить 27,2 млн осіб , кількість виборчих дільниць - понад 29 тис.

Одночасно з виборами буде проведене опитування, ініційоване Президентом Володимиром Зеленським, який 13 жовтня опублікував відеозвернення, у якому закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на п'ять запитань: "Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?"; "Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?"; "Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?"; "Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?"; "Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?".

В Офісі Президента уточнили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, не є частиною виборчою процедури і не фінансуватиметься з коштів виборчих комісій.

Варто також зазначити, що 1 січня 2020 року набув чинності новий Виборчий кодекс, який змінив правила виборів до місцевих рад, тож нинішні вибори матимуть деякі важливі особливості.

Читайте також: Під час голосування виборці мають лише показати паспорт – Степанов

З огляду на пандемію COVID-19 люди з підвищеною температурою або ознаками хвороби будуть пересуватися за окремим маршрутом – для них буде обладнана окрема кабінка. Людину, яка відмовиться одягати маску, допустять до голосування - теж окремо від інших виборців. Але потім їй буде призначено штраф за порушення протиепідемічних норм.

Кількість спостерігачів, представників політичних сил, журналістів на дільницях обмежуватися не буде.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-