У

У "Голосі" пропонують дозволити кандидатам участь у місцевих виборах без довідки про несудимість

Укрінформ
Народні депутати Роман Лозинський і Володимир Цабаль (фракція партії “Голос”) зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, що передбачає скасування норми про обов'язковість подання під час реєстрації кандидатами у депутати на місцевих виборах довідки про судимість.

Про це Лозинський повідомив у коментарі Укрінформу.

За словами парламентарія, зазвичай термін отримання довідки про несудимість становить 30 днів. Натомість термін виборчої кампанії, від її початку і до моменту подання документів, — лише трохи більший, ніж 30 днів.

"Це дуже ускладнює процес. Дивним є те, що в залі ВР ми цю поправку підтримали, норму прибрали про обов'язковість довідки про несудимість, але дивним чином вона залишалась. Тому ми з фракції “Голос” зареєстрували законопроєкт, щоб виправити цю помилку і не ускладнювати життя кандидатам і внеможливити ... зловживання з боку ЦВК знімати будь-яких кандидатів, якщо вони не встигнуть цю довідку оформити”, - пояснив політик.

Читайте також: “Слуга народу” презентувала у Запоріжжі команду на місцеві вибори

Крім того, Лозинський зауважив, що отримати таку довідку день у день коштує 850 грн, а за сім робочих днів — 350 грн. У цьому зв'язку він припустив, що "можливо, це був просто формат заробітку” для відповідних органів.

З гідно з даними на сайті парламенту, законопроєкт №3995 "Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо спрощення умов реєстрації кандидатів у депутати на місцевих виборах" зареєстровано 19 серпня.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 16 липня ухвалила в другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства". 22 липня його підписали Голова Верховної Ради Дмитро Разумков і Президент Володимир Зеленський.

Закон передбачає зміни щодо заповнення виборчих документів, процесу підрахунку голосів, подання документів кандидатами, обмеження для одночасного балотування на місцевих виборах.

Згідно з пунктом 9 частини першої статті 222 Виборчого кодексу, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) зобов'язуються подати до відповідної виборчої комісії довідки про наявність чи відсутність судимості, виданої уповноваженим органом після початку виборчого процесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-