На парламентські вибори треба удвічі більше бюлетенів, ніж на президентські - ЦВК

На парламентські вибори треба удвічі більше бюлетенів, ніж на президентські - ЦВК

Укрінформ
Очікувана вартість виборчих бюлетенів для голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України 21 липня становить понад 290 мільйонів гривень.
Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко під час брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я розумію, що всіх цікавить питання виборчих бюлетенів. Це найскладніша процедура. І ми повинні розуміти, що їх (виборчих бюлетенів - ред.) очікувана вартість понад 290 млн грн. Це величезна сума”, - сказав він.

Також, за словами Радченка, бюлетенів потрібно буде виготовити приблизно удвічі більше, ніж на президентських виборах, оскільки є вибори по одномандатних округах - це більш як 30 млн бюлетенів, і вибори по загальнонаціональному багатомандатному виборчому округу - це також понад 30 млн бюлетенів. “Це означає, що на підприємстві-виготовлювачі лежить таке навантаження, яке просто неможливо буде виконати”, - зазначив Радченко.

Саме тому, наголосив він, “Центральній виборчій комісії, підприємству, яке буде виготовляти бюлетені, необхідний час для підготовки”.

При цьому, як зазначив Радченко, закон про публічні закупівлі передбачає дуже стислі строки для виготовлення виборчих бюлетенів - 17 днів, а з огляду на велику суму закупівлі мінімальна тривалість тендерних процедур становитиме 48 днів.

“Відповідно до закону про парламентські вибори, ЦВК затверджує форму, текст, зміст виборчого бюлетеня лише за 25 днів до виборів, а з такою сумою закупки мінімальна тривалість тендерних процедур складе 48 днів... На практиці це означає, що Центральна виборча комісія не може вчасно і головне - точно встановити, яка саме форма і який розмір буде виборчого бюлетеня, оскільки ми просто на момент, коли маємо оголосити торги, не знатимемо кількість суб’єктів виборчого процесу”, - заявив Радченко.

Як повідомлялося, раніше ЦВК звернулася до Верховної Ради та уряду з проханням змінити порядок здійснення публічних закупівель для належного забезпечення організації позачергових парламентських виборів 21 липня.

Як зазначили в ЦВК, відповідно до порядку здійснення публічних закупівель, строки проведення відкритих торгів із закупівлі бюлетенів, послуг їхньої доставки до окружних виборчих комісій та деяких інших послуг перевищують дозволені виборчим законодавством терміни.

Читайте також: Вибори Ради: Сліпачук анонсувала перше засідання щодо публічних закупівель

«Зважаючи на брак часу для проведення процедур закупівель під час виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року та можливі ризики відміни зазначених процедур закупівель, комісія позбавлена можливості забезпечити підготовку та проведення цих виборів відповідно до чинного законодавства України у сфері публічних закупівель», - заявили в Центрвиборчкомі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-