Зеленський підтримує вибори за відкритими списками - Стефанчук

Зеленський підтримує вибори за відкритими списками - Стефанчук

Укрінформ
Команда Президента Володимира Зеленського підтримує вибори до ВР за відкритими партійними списками, але глава держави подав законопроект, який передбачає закриті списки, оскільки така домовленість була досягнута під час консультацій з керівництвом Ради і фракцій.

Про це заявив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук журналістам у кулуарах парламенту після позачергового засідання парламенту у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зацікавлені в новому Виборчому кодексі, ми зацікавлені у відкритих списках і ми зацікавлені в тому, щоб вибори пройшли за новим законом зі зниженою системою (зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% - ред.). Про це були домовленості. Єдине - що домовленості були про те, що технічно не встигають пропрацювати систему відкритих списків. Було запропоновано не найкраще, на мою думку, рішення, але те, за яким була здійснена згода - закриті списки. Сьогодні воно навіть не було включено (до порядку денного - ред)", - сказав Стефанчук.

За його словами, він не бачить у депутатів великого бажання приймати Виборчий кодекс, який передбачає відкриті списки.

Водночас Стефанчук не виключає, що з парламентаріями проводитимуться додаткові консультації чи переговори.

Як він зазначив, аби зекономити час до виборів, на консультаціях з депутатами були запропоновані дві процесуальні речі: зниження прохідного бар'єру, а також виключення мажоритарної системи на парламентських виборах.

Читайте також: Стефанчук пояснив, чому довго не вносили у Раду законопроект про вибори

"Ми сприйняли цей підхід як проміжний. Тому що в новій Раді ми все рівно, якщо зараз не буде, ми будемо ставити питання про вибори за відкритими списками. Для нас це принципово, це європейська якість підходу", - наголосив Стефанчук.

Він додав, що команда Президента "однозначно за всі прогресивні ідеї - відкриті списки, зниження бар'єру, гендерні квоти".

Як повідомлялося, Верховна Рада на позачерговому засіданні 22 травня не підтримала включення до порядку денного законопроектів "Про внесення змін до закону "Про вибори народних депутатів України" та "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-