Європейські ЗМІ про вибори в Україні: І крок до демократії, й божевілля?

Європейські ЗМІ про вибори в Україні: І крок до демократії, й божевілля?

Огляд
Укрінформ
Втомлена від еліт Україна не відмовилася від мрій, надій та вимог

Українці голосували не за конкретного кандидата, а проти політичної системи останніх 30-ти років. Українці обрали коміка, оскільки не хочуть більше спостерігати за тим, як політичні еліти глузують з їхніх очікувань. Українці перебувають на хвилі антиелітарних настроїв, які ширяться на Заході. Це лише кілька меседжів із статей європейських ЗМІ, які загалом були вельми активними, коментуючи перемогу Володимира Зеленського у другому турі президентських виборів в Україні.

POLITICO: ВИБОРЦІ В УКРАЇНІ ВТОМИЛИСЯ ВІД СТАРИХ ПОЛІТИКІВ

Перемога Володимира Зеленського на виборах Президента України є наслідком втоми українського суспільства від старих політичних еліт, пише європейська версія видання POLITICO. «Його (Зеленського — ред.) метеоричний політичний підйом великою мірою пов'язаний із тим, що він – нове обличчя на політичній арені в країні, де виборці втомилися від старих політиків, і відчувають розчарування у вирішенні таких проблем як корупція, війна в країні та слабка економіка», – пише автор публікації Девід Стерн (David Stern).

Крім того, у статті зазначається, що нинішні вибори в Україні мають спільне із нинішніми трендами західних демократій: «Тріумф Зеленського отримав підживлення на хвилі антиелітарних настроїв, подібних до інших популістських рухів протесту, які ширяться на Заході». Водночас, автор зауважує, що у даному випадку комедійний актор, який пообіцяв очистити корпус правлячої еліти в Україні, ймовірно стикнеться з труднощами у тому, щоб задовольнити очікування власних прихильників – у тому числі внаслідок недостатніх політичних знань: його єдиний прояв в українській політиці був пов’язаний із роллю президента у популярному телевізійному серіалі «Слуга народу». Видання також нагадує, що Петро Порошенко сам був обраний п’ять років тому на хвилі антивладних настроїв після революції, яка усунула промосковського лідера Віктора Януковича.

«Президент, який іде, може згадати великі перемоги під час перебування в офісі, зокрема, у стримуванні прокремлівського заколоту на сході країни, досягнення безвізових поїздок українців до ЄС та в упередженні економічного колапсу. Але для багатьох виборців Порошенко став символом впливу олігархів на економіку та на уряд України», – йдеться у статті.

Видання зазначає, що новий президент буде вимушений шукати підтримку у союзників Порошенко в уряді та у парламенті, якщо не зможе виграти також дієздатну більшість під час парламентських виборів наприкінці поточного року. 

ФРАНЦУЗЬКІ ЗМІ: УКРАЇНА НАДАЛА ПЕРЕВАГУ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ НАД СТАРИМ ПОЛІТИЧНИМ КЛАСОМ

Впливове французьке видання Le Monde вже за 7 хвилин після оголошення у неділю попередніх результатів національного екзит-полу оприлюднило аналітичний матеріал про можливі наслідки для України перемоги Володимира Зеленського.

«Що запам'ятає історія, це особливо те, що українці віддали перевагу обранню повної невідомості, зробивши крок у пустоту, аніж продовженню свого шляху з роками дискредитованим політичним класом», – пише газета.

Як відзначає автор матеріалу, Зеленський запропонував українцям популізм нового типу, так званий «красивий» популізм: проєвропейський, який не шукає розколу, але прагне об'єднання.

При цьому Le Monde констатує, що українці голосували, насамперед, проти корупції, війни, бідності, що асоціюється із періодом президентства Порошенка. «А за що вони голосували – то менш є зрозумілим», – зазначає газета.

Популярний французький телеканал France 24 повідомляє про перемогу гумориста без політичного досвіду Володимира Зеленського на тлі фрустрації та розчарування українців через бідність, корупцію та п'ятирічну війну.

Як відзначається, результати голосування також показали бажання українців змінити політичний істеблішмент країни.

«Це була екстраординарна кампанія, що розпочалася як жарт, але гармонійно поєдналася із фрустрацією виборців через бідність, корупцію та п'ятирічну війну, що забрала близько 13 тисяч життів», – зазначає France 24.

AFP також звертає увагу на фактор розчарування суспільства в Україні: «Володимир Зеленський уже став Президентом України. Вигадана історія у неділю стала дійсністю для гумориста, який знав, як скористатися розчаруванням частини українців своїми пострадянськими елітами», – заявляє інформагентство.

Популярна французька газета La Liberation в аналітичному матеріалі про хід, результати та наслідки президентських виборів в Україні відзначає, що переважна перемога Володимира Зеленського є ознакою життєздатності демократії в Україні.

«Проведення вільних, прозорих, конкурентних та міжнародно визнаних виборів є одним із кількох досягнень президенства Петра Порошенка, що не можна заперечувати», – констатує газета. Видання звертає увагу, що у неділю ввечері Порошенко жодним чином не показав себе переможеним.

НІМЕЦЬКІ ЗМІ: БОЖЕВІЛЛЯ, АЛЕ ЩЕ ОДИН КРОК УКРАЇНИ ДО ДЕМОКРАТІЇ

Телевізійна казка, що стала реальністю, та крок на шляху до більшої демократії. Таку оцінку вибору українців дає коментатор німецької газети Zeit. «Українці обрали актора новим президентом. Це божевілля. Але, передусім, це ще один крок до конституційної демократії», – пише автор. Він зауважує, що Україна далеко не є бездоганною конституційною державою з незалежними судами, повністю вільною пресою і політиками, які борються з корупцією, а не збагачують себе, але країна розвивається в цьому напрямі. «Обрання харизматичного актора є доказом того, що це важливий крок до демократизації України», – повторює колумніст. Кандидат, який «походить нізвідки, який не є з корумпованого середовища», набрав 73% голосів, що є найкращим результатом, досягнутим будь-коли президентом у другому турі взагалі, зауважує автор. Крім того, Зеленський – наймолодший президент в української історії, додає він.

Коментатор також віддав належне тому, що Петро Порошенко, який зазнав поразки, зателефонував своєму наступнику та запропонував підтримку, незважаючи на те, що протягом передвиборчих перегонів обидва кандидати застосовували не зовсім коректні висловлювання по відношенню один до одного.

«Україна є більш об'єднаною, ніж будь-коли раніше, за п'ять років після Революції гідності», – вважає автор. Він дивується, як «урівноважено» поводяться українці в умовах анексії Криму Росією та запаленої нею війни на сході країни, яка щотижня забирає людські життя. Держава вже не хитається, як раніше, «як маятник вперед і назад між Сходом і Заходом», Зеленський, як і Порошенко, прагне вступу до ЄС, а у питанні приєднання до НАТО пропонує порадитися з населенням.

Про демократію йдеться і в репортажі телеканала ARD. «Зміна влади в Україні є успіхом для молодої демократії. Найважливішою новиною вечора було те, що Україна, після багатьох років, знову досягала демократичної зміни влади на чолі своєї держави», – розповідає кореспондент. Він наголошує, що така річ рідко зустрічається в пострадянських країнах», де обрання людини з-поза політики главою держави є, як правило, немислимим.

Новачок Зеленський тепер має багато обов'язків. Найголовніше – не розчарувати своїх виборців. Адже він сам добре розуміє, що перемога не є наслідком його всеосяжної підтримки, а результатом невдоволення президентом Порошенком. «Я ніколи не розчарую вас!», – каже Зеленський у виборчу ніч своїм прихильникам і дає обіцянки, як і його попередник. Це може бути найбільшою загрозою для 41-річного новачка. Тепер він повинен зробити те, чого не зміг Порошенко за п'ять років – не знаючи політичної системи України зсередини», – йдеться у репортажі. У ньому відмічається також, що заяви Зеленського вночі є чітким сигналом того, що Україна знову не підкориться впливу Кремля.

«З вибором коміка Володимира Зеленського зрозуміло лише одне: хто стане наступним главою держави України. Майже все решта – відкрите питання», – розмірковує автор коментаря в діловому виданні Нandelsblatt. Він дивується, чому українці завжди голосують за когось, на кого вони покладають всі свої надії і, врешті-решт, все одно будуть розчаровані. З одного боку, пише автор, із вибором колишнього телекоміка історія здається – як висловився Карл Маркс – повторюється як фарс, але з іншого, Україна не відмовилася від «мрій, надій та вимог», утверджуючи своє право жити кращим життям.

Вибори Зеленського є чітким знаком: це відсторонення від політичної еліти, знайомі фігури якої раз за разом виходили на політичну сцену, навіть якщо зазнавали поразки кілька разів до того. Вибори Зеленського – це рішуче «ні» продовженню нинішнього стану справ – корупції, олігархії та кумівства, від яких Україна не відмовилася після здобуття незалежності у 1991 році та двох революцій на Майдані, йдеться у коментарі.

У ньому зазначається, що з колишніх акторів інколи виходили добрі лідери, як, наприклад, Рональд Рейган став поважним президентом США. Але щоби стати таким, Зеленський тепер повинен втілити в життя свої жваві гасла проти корупції і проти сталих підходів «системи». Для цього він має спочатку чинити опір своєму покровителю, олігарху у вигнанні Ігорю Коломойському, вважає автор коментаря.

Але передусім, підкреслює він, новий президент повинен вистояти проти кремлівського вождя Володимира Путіна. Російське керівництво сподівається на недосвідченість Зеленського і тиск, який буде на нього чинитися перед парламентськими виборами. Адже без більшості в парламенті Зеленський залишиться «королем без землі», тому йому потрібні результати, які він може представити нетерплячим українським виборцям. «Це робить його вразливим для політики влади Путіна», – вважає автор.

Він також зазначає, що Зеленський походить із покоління, яке прагне іншого, самовизначеного життя, з одного боку – вільного від старих схем олігархів, з іншого — від Кремля. Можливо, країні з таким величезним потенціалом потрібна людина, яка не походить зі старої системи чи політичної касти, додає коментатор. Але, пише він, тепер Зеленському треба довести, що він є саме такою людиною, а не «придатком олігарха».

Отже, умови для подальшого просування на шляху України до Європи є, йдеться у статті. Зі свого боку, Європейський Союз повинен продовжувати підтримувати Україну і дати чіткіше зрозуміти, які реформи необхідно проводити. У тому числі, треба дати зрозуміти Зеленському, що він не повинен повертати націоналізований приватний банк олігарху Коломойському.

АВСТРІЙСЬКІ ЗМІ: МАЙДАН НА ВИБОРЧИХ УРНАХ

Австрійське інформаційне агентство АРА повідомляє, що на виборах в Україні перемагає 41-річний політичний новачок, популярний актор і комік Володимир Зеленський, який "пообіцяв громадянам знищити корумповані владні структури в Україні".

"У випадку із Зеленським уперше посаду глави держави в країні, яка знаходиться між ЄС та Росією, займе людина без будь-якого досвіду державного управління. Крім того, ще ніколи президент незалежної України не отримував такого великого результату. Зеленський, наймолодший президент в українській історії, прагне приєднатися до ЄС. Питання спірного вступу України до НАТО має вирішуватися на референдумі. Також Зеленський заявив, що хоче вдихнути нове життя в мирний план для охопленого війною Сходу", – дає АРА свій короткий опис, як очікується, нового президента України.

Кореспондентка газети Die Presse Ютта Зоммербауер у своїй статті з Києва детально розповідає про українське волевиявлення: побувавши у неділю ввечері у виборчих штабах обох кандидатів, журналістка передає також атмосферу та суть прес-конференцій П.Порошенка та В.Зеленського.

"На прес-конференції переможець відповідає на запитання журналістів у звичній іронічній манері та із зустрічними питаннями. Стосовно конфлікту на Донбасі Зеленський заявив, що має намір дотримуватися Нормандського формату та Мінського процесу. Водночас, він заявив про кадрові зміни. Можливо, це стосується головних переговірників. Зеленський також наголосив, що він хоче звільнити всіх українців, ув'язнених у Росії", – йдеться у статті Die Presse "Комік Зеленський стає новим президентом України".

Автор зауважує, що Зеленський продовжує й надалі уникати конкретних політичних висловлювань. "Українці – це єдиний народ", відповідає він на питання журналістів щодо регіональних розбіжностей у країні", – йдеться у статті.

Кореспондентка Die Presse зазначає, що під час емоційної та розлогої промови Петро Порошенко, визнавши поразку, підсумував свої досягнення й оголосив про намір залишатися політично активним та продовжувати боротьбу за західні цінності, за курс країни до НАТО та ЄС.

Нагадується, що восени в Україні пройдуть дуже важливі парламентські вибори: "Порошенко міг би позиціонувати себе на них як лідера опозиції. Вибори мають важливе значення і для Зеленського, який, як президент, терміново потребує більшості у парламенті".

Андре Баллін з іншої впливової австрійської газети Der Standard зазначає, що поразка П.Порошенка у будь-якому разі є важливою віхою в українській історії: "Мільярдер прийшов до влади як одна з провідних фігур протестів, які привели до повалення та втечі попередника Віктора Януковича. У травні 2014 року він отримав понад 50% голосів у першому турі. Він хотів повести Україну на Захід, перемогти корупцію, а також пообіцяв припинити війну на Сході України протягом декількох тижнів".

На переконання автора, свої передвиборчі обіцянки Порошенку вдалося виконати лише частково, натомість в українському суспільстві посилився розкол: "Власне, він послідовно здійснював політичний поворот у бік Заходу, форсуючи вступ країни до ЄС та НАТО та добившись, щонайменше, безвізового режиму з ЄС для українців. Незалежна українська церква, створення якої просував Порошенко, також слугує цілям відмежування від Москви. Але ціною цього став глибокий розкол у країні, який лише посилився через конфлікт на Донбасі".

Щодо Зеленського, "недосвідченого, але людяного", то для нього важливо здобути перемогу і на парламентських виборах восени, щоб мати можливість втілювати свої передвиборчі обіцянки та не розчарувати виборців. "Тепер він має представити свою команду та програму на наступні 5 років. Свій рух "Зе" він повинен вибудувати таким чином, щоб на виборах восени отримати потужну фракцію у парламенті, яка підтримуватиме його ініціативи як президента. Інакше сподівання українців можуть так само швидко перетворитися в розчарування", – вважає автор.

Герхард Лехнер із Wiener Zeitung у своїй статті про українські вибори пише про "Майдан на виборчих урнах": "Навіть емоційний виступ Порошенка на телевізійній дуелі у п’ятницю ввечері на Олімпійському стадіоні вже не міг допомогти діючому президенту: українці очевидно втомилися від всього свого політичного класу. Після Помаранчевої революції та Євромайдану тепер настала черга революції на урнах для голосування".

Петр Порошенко и Владимир Зеленский во время дебатов / Фото: Даниил Шамкин. Укринформ
Автор зазначає, що Зеленський під час передвиборчої кампанії, уникаючи конкретних запевнень, "обіцяв зробити все на краще, як ніби фокусник, що дало змогу його виборцями спроектувати свої відповідні чаяння на цього молодого та динамічного кандидата".

І ця "повітряна кулька надій", якою є Зеленський, високо піднялася під час виборів, але може так само швидко і розірватися: "Тоді, коли, власне, шоумен буде змушений чітко заявити, яку все ж політику він має намір втілювати".

"Якщо Зеленський збере довкола себе хорошу команду, то його президентство може бути успішним. Якщо ж він, як і багато новачків, проводитиме помилкову політику і діятиме напролом, то наступна надія України зазнає невдачі", – переконаний автор.

ПОЛЬСЬКІ ЗМІ: УКРАЇНСЬКИЙ НАРОД ДАВ СЕБЕ ЗВАБИТИ

Польські ЗМІ приділили значу увагу висвітленню президентських виборів в Україні, звертаючи увагу, зокрема, і на феномен переможця виборів шоумена Володимира Зеленського.

Видання Dziennik Gazeta Prawna пише, що українці змучені кризою, стагнацією у країні, корупцією серед представників влади та олігархів, які тримають у своїх руках політику і ЗМІ. Відтак Зеленський, як зауважує часопис, відчув настрої українців і у відповідний момент з’явився в новому амплуа – кандидата у президенти України.

Як зазначає газета, йдучи цього разу до виборчих урн, українці голосували не за конкретного кандидата, а проти політичної системи останніх 30-ти років.

Польська газета нагадує, що в одній зі своїх кампаній Юлія Тимошенко закликала народ, аби він голосував серцем. “Кілька років після цього український народ так і зробив, як говорила “газова королева”: емоції перемогли над розумом, і вони проголосували за короля комедії”, – підкреслює авторка статті на шпальтах видання.

Dziennik Gazeta Prawna запитує, чи українці бачать Зеленського лідером країни? І сам же відповідає: здається, глядач фільму “Слуга народу”, який пішов голосувати, дав себе звабити. Найбільшою перевагою новообраного президента часопис називає відсутність в Інтернеті матеріалів, які б його компрометували. Як зауважує видання, хоч Зеленський має компанії в Росії й тісні контакти з олігархом Ігорем Коломойським, українського виборця це не лякає, оскільки на їхнє переконання, чинний президент Петро Порошенко має стільки ж, або й більше.

“Так, ми голосуємо за коміка, оскільки політичні еліти глузували з наших очікувань. А ми не хочемо більше спостерігати за комедією у Верховній Раді!”, – пише газета про очікування українського суспільства.

Видання Wprost зауважує, що Зеленський настільки добре зіграв президента у серіалі “Слуга народу”, що для справжньої виборчої кампанії йому вже не треба було робити фотосесій, адже було використано фотографії з фільму. Підкреслюється, що для багатьох українців новообраний президент України у певному сенсі став членом їхніх сімей, оскільки впродовж трьох останніх років він жив у телевізорах їхніх домівок.

Появу Зеленського у політиці видання називає спонтанною, хоч він і з’являвся в соцопитуваннях ще торік. Часопис зауважує, що під час виборчої кампанії він не представив жодних конкретних рішень чи планів, а все відбувалося на рівні загальних заяв: президент має бути чесним, корупцію треба подолати, Україна має зближуватися з ЄС, а членство в НАТО має вирішуватися на референдумі. Wprost зауважує, що багато запитань є як до Зеленського, так і до рівня знань його експертів. Утім, як констатує видання: українських виборців не цікавлять виборчі програми, а тих, кого це цікавить, є меншість (30%). Водночас, більшість звертає увагу, що для них важливішою є персона кандидата.

Gazeta Wyborcza звертає увагу на те, якими можуть бути польсько-українські відносини за нового президента України. Посилаючись на одного з експертів штабу Зеленського – Руслана Стефанчука, часопис зазначає, що український народ завжди з повагою ставиться до своїх сусідів, а у відносинах із Польщею домінуватимуть розуміння і повага. Видання наголошує, що одним із перших іноземних лідерів, які привітали Зеленського з перемогою, був президент РП Анджей Дуда, який вже запропонував свою допомогу новообраному президентові у сфері безпеки і проведення державних реформ.

ТУРЕЦЬКІ ЗМІ: НИНІШНІ ВИБОРИ — НАЙСКЛАДНІША ПЕРЕВІРКА ДЛЯ УКРАЇНИ З 2014 РОКУ

Турецькі ЗМІ, висвітлюючи результати українських виборів, вказують на те, що увага до діяльності новообраного Президента буде прикута, передусім, до дотримання зовнішньополітичного курсу України на вступ до ЄС та НАТО, а також відносин з РФ.

Видання Independent у статті «Що очікує на Україну?», опублікованій за кілька днів до голосування, вказує, що нинішні вибори для України, після анексії Криму, початку війни з Росією в 2014 році, є найскладнішою перевіркою в історії нашої держави. В матеріалі підкреслено, що попри помилки Петра Порошенка, за його президентства вдалося здійснити позитивні кроки на шляху відновлення економіки, поліпшення становища державних службовців та пенсіонерів. Його найбільш успішною сферою діяльності називається зовнішня політика, зокрема це стосується співпраці з НАТО, договору про закупівлю БПЛА в Туреччині, безвізового режиму з країнами ЄС, здобуття незалежності українською церквою, утримання санкцій проти РФ. «Зеленський завоював серця українців своїм харизматичним іміджем, зігравши роль вчителя в «Слузі народу», – вважає автор статті, журналіст Джейхун Ашіров. Він виділяє існування основних напрямів критики на адресу Володимира Зеленського, зокрема припущення можливості домовлятися із бойовиками на сході та його зв’язки з Ігорем Коломойським. Автор прогнозує, що домогтися миру на умовах Росії й повернутися до старої системи не буде можливим, оскільки українське суспільство тяжіє до Заходу. Саме тому новому президентові слід проводити збалансовану політику, резюмує автор.

Видання Bloomberg Businessweek Türkiye опублікувало статтю «Війна. Вибори. Надія», написану за результатами поїздки журналістів у зону ООС. В статті йдеться про те, що протягом 5 років Україна потерпає від російської агресії на сході та в Криму, щодня відбуваються обстріли з боку незаконних військових формувань по позиціях ЗС України. Журналісти вказують на те, що конфлікт не є замороженим, а ключ до його розв’язання – в руках президента РФ. У статті припускається, що з перемогою Володимира Зеленського Україна навряд чи піде на зближення з РФ, зокрема враховуючи позицію більшості в суспільстві та відсутність у Москви наміру мирного врегулювання конфлікту, так само як і продовження спроб відновити силу колишнього СРСР.

Видання BBC Türk зазначає, що серед передвиборчих обіцянок Зеленського, які принесли йому голоси на виборах – скасування імунітету президента, депутатів і суддів, нульова толерантність до корупції, кримінальна відповідальність за хабарництво, референдум з важливих рішень. І підкреслює, що Зеленський, «ухиляючись від гострої риторики щодо Росії», обіцяє, що Україна продовжуватиме свій поступ до членства в НАТО й інтеграцію до ЄС.

Видання також згадує, що в програмі Володимира Зеленського «Вечірній квартал» багато разів жартували про Туреччину. Одного разу жарт був направлений на адресу президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. «Сьогодні президент Туреччини Реджеп Ердоган, завтра президент Туреччини Реджеп Ердоган, післязавтра, й далі, кожного разу президент Туреччини Реджеп Ердоган», – нагадує видання жарт про турецького лідера, озвучений зі сцени одним із коміків. «Зеленський також схвалив цей жарт, посміхаючись та махаючи рукою», – пише видання.

Дмитро Шкурко, Андрій Лавренюк, Ольга Танасійчук, Василь Короткий, Юрій Банахевич, Ольга Будник. Брюссель–Страсбург–Берлін–Відень–Варшава–Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-