Вибори президента: демократія так демократія

Вибори президента: демократія так демократія

Укрінформ
За попередніми даними, наступний президент України – Володимир Зеленський. Українці обрали його свідомо, вільно і демократично

За даними екзит-полів, у другому турі президентських виборів 2019 року з результатом 73% переміг шоумен Володимир Зеленський. Чинний глава держави Петро Порошенко отримав 25%. Станом на 20:00 явка у другому турі на виборах президента України сягнула 62,8%, - це трохи менше, ніж у першому.

У своєму виступі після закриття дільниць та оприлюднення перших результатів Володимир Зеленський подякував українцям та своїй родині за підтримку. "Дякую тим українцям, які мене підтримали, і тим українцям, які зробили інший вибір. Я обіцяю, що ніколи не підведу вас усіх", - сказав Зеленський. 

У свою чергу Петро Порошенко прийняв волю народу і привітав опонента. Це дуже по-європейськи – вітати переможця одразу після екзит-полів, не чекаючи оголошення ЦВК. Саме це робиться вже десятиліття в країнах із розвинутою демократією, саме це будує міст не тільки між двома людьми, що йшли до перемоги, але й між їхніми прихильниками.

Звертаючись до іноземних журналістів, Порошенко сказав: "Хочу вам подякувати за таку велику увагу до виборів в Україні. Я дуже радий, що вони відбулися вільно, чесно, демократично. Немає сумнівів, що Україна запровадила новий високий стандарт для демократичних виборчих перегонів. Я приймаю волю українського народу".

Він також заявив, що готовий підставити плече новому главі держави у всіх його рішеннях, які будуть відповідати національним інтересам України і наближати країну до Євросоюзу та НАТО. В усьому іншому, за словами Порошенка, новий президент в його особі матиме сильну опозицію. Зеленський відреагував стримано: "Порошенко запропонував мені свою допомогу, якщо вона мені знадобиться, обов’язково я йому подзвоню. Чому ні?".

За словами секретаря Центральної виборчої комісії Наталії Бернацької, до Центрвиборчкому не надійшло жодних скарг щодо проходження виборчого процесу. Відсутність масових порушень під час другого туру виборів засвідчили також правоохоронці. Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Незначні порушення все ж були. На деяких дільницях в скриньки для голосування вкидали чисті аркуші паперу, а бюлетені, навпаки, намагалися винести з собою. Також були ситуації коли бюлетені намагалися з'їсти (!), порвати, або публічно продемонструвати. Між іншим, за демонстрацію свого виборчого бюлетеня Володимир Зеленський особисто отримав протокол про адмінпорушення. Як і голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

Загалом в ЦВК відзначили належний безпековий рівень процесу голосування. Як повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, кількість повідомлень від громадян про порушення їхніх виборчих прав зменшилась удвічі, порівняно з першим туром. Представники Уповноваженого ВР із прав людини також не зафіксували порушень на спеціальних виборчих дільницях у зоні ООС, де під час другого туру виборів голосували військовослужбовці.

Західні коментатори теж наголошують на тому, що вибори пройшли у відповідності до стандартів. "Україна сьогодні підтвердила, що є демократією. Вона заслуговує на підтримку Заходу", - написав у Твіттері колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Отже, можна сміливо визнати, що в чомусь ці президентські вибори таки нагадують американські. Ми пройшли цей складний шлях. Та головне досягнення цієї вкрай напруженої гонки в тому, що вибори були чесні - брудні, але чесні. Це надважливо для подальшої еволюції. Треба пам’ятати, що успіх - не остаточний, поразка - не фатальна. І значення має лише сміливість і наполегливість продовжувати почату справу – курс на сильну європейську вільну і демократичну Україну. Адже обвал курсу, припинення підтримки західними партнерами, капітуляція перед ворогом чи подібні катастрофи - це надто дорога ціна за те, щоб потім сказати «ну я ж був правий». Тому справжня перемога настане лише тоді, коли люди перестануть бачити в переможцеві виборів загрозу для свого майбутнього і майбутнього своєї країни.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-