ОПОРА: Найвища явка на сході України, найнижча - на заході

ОПОРА: Найвища явка на сході України, найнижча - на заході

Укрінформ
За даними паралельного підрахунку ОПОРИ, явка виборці станом на 12:00 становила 25,7%.

Про це поінформувала голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"За даними на 12-ту годину щодо явки виборців у межах всієї України – 25,7%, похибка для регіональної становить 1,4. Ми можемо говорити пропорційно окремих регіонах, що станом на 12 годину, за даними паралельного підрахунку, явка в центрі України становить 26,7%, на сході – 29,7%, на півдні – 28,2%, на західній Україні – 18,4%. Станом на зараз найвища явка в східних регіонах України, а найнижча – у західних", - зазначила Айвазовська.

Водночас вона зосередила увагу на репрезентативних даних щодо проблем і порушень виборчого процесу.

Читайте також: Національний екзит-пол не дали провести на шести дільницях

"Загалом можна оцінювати процес ранішнього засідання і до 12:00 як такий, що є більш прозорим і якісним з точки забезпечення виборчих прав і організації ходу голосування, ніж було навіть 31 березня 2019 року на першому турі голосування. Зокрема порушення щодо таємниці голосування у першому турі фіксувалися на рівні 5,7% дільниць – зараз 2,2% дільниць, тобто майже вдвічі менше громадяни розголошують зміст виборчого бюлетеня. Але ми бачили навіть, що один із кандидатів (Володимир Зеленський - ред.) продемонстрував на телекамери свій виборчий бюлетень. Ми сподіваємося, що органи правопорядку так само будуть реагувати як і щодо розголошення таємниці голосування, які здійснювалися 31 березня", - зазначила координатора ОПОРИ.

Вона нагадала, що за схожі порушення під час першого туру виборів було складено близько 200 протоколі, в тому числі й щодо народних депутатів. Так, парламентарії сплатили штраф близько 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто до 1700 грн.

"Якщо говорити про питання щодо порушень, пов’язаних із виборчими бюлетенями, наприклад в урні відсутній контрольний талон або бюлетені видаються однією особою, а за столом мають сидіти два члени виборчих комісій, або бюлетені видаються без паспортів, то відсутність таких порушень ми зафіксували на 96,4% дільниць, тобто дуже непоганий показник. На першому турі без порушень було 91% дільниць. Сьогодні є певний прогрес – принаймні, у відрізку часу з 08:00 до 12:00. Загалом немає проблем щодо виборчої документації", - додала Айвазовська.

Щодо фотографування виборчих бюлетенів, то за її словами, тенденція у цих порушеннях загалом залишається, але "вона скоріше близько до 2014 року, де на 1% дільниць фіксувалися такі порушення, у першому турі 31 березня 2,2%, зараз 0,9% дільниць".

"Очевидно, що певні превентивні заходи, які мали місце під час першого туру і реагування національної поліції на ці факти також позитивно вплинули на розуміння громадянами того, що є дозволено, а що – прямо заборонено законом", - сказала вона.

Водночас серед найбільш поширених випадків правопорушень, за даними спостерігачів ОПОРИ, є видача бюлетенів виборцям, яка не пред’явили паспорт. Айвазовська наголосила, що фіксація та документування 5% таких фактів може призвести до скасування результатів волевиявлення в межах однієї дільниці.

Окрім того, вона повідомила, що одна з дільниць в окрузі №60 у Донецькій області не розпочала свою роботу, внаслідок чого було порушено кримінальну справу.

"Загалом, підсумовуючи, можна сказати, що день голосування у проміжку до 12 години відбувається без системних порушень станом на зараз, які б могли б вплинути на кінцевий результат", - резюмувала голова правління Громадянської мережі "ОПОРА".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-