Соціологи оприлюднили перші рейтинги кандидатів перед другим туром

Соціологи оприлюднили перші рейтинги кандидатів перед другим туром

Опитування
Укрінформ
За підсумками першого тижня квітня, 51% українців у другому турі готові проголосувати за шоумена Володимира Зеленського, 21% – за чинного главу держави Петра Порошенка, ще 18% громадян не визначилися і 10% не мають наміру голосувати.

Про це повідомляється на сайті Соціологічної групи "Рейтинг".

На запитання "За кого з цих кандидатів Ви голосуватимете у другому турі виборів Президента України?" опитані відповіли наступним чином: 51% сказали, що голосуватимуть за Зеленського, 21% – за Порошенка. Ще 18% – не визначилися, 10% – не мають наміру голосувати.

Серед тих, хто має намір голосувати у другому турі: 61% – за Зеленського, 24% – за Порошенка. Ще 15% – не визначилися.

Серед тих, хто має намір голосувати у другому турі і визначився з вибором: 71% – за Зеленського, 29% – за Порошенка.

За даними соціологів, Зеленський випереджає свого конкурента у всіх вікових категоріях. Також він є лідером серед мешканців сходу, півдня та центру. Водночас на заході – позиції обох кандидатів майже рівні.

"61% опитаних вірять, що наступним Президентом України стане Зеленський, 17% – Порошенко. Ще 22% – не визначилися із відповіддю. Серед електоральних груп кандидатів, що набрали значні результати у першому турі, відносна більшість переконана, що майбутнім Главою держави стане Зеленський. У середовищі симпатиків Порошенка половина переконані в перемозі свого фаворита, водночас чверть вважають, що переможе Зеленський", - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що аналіз динаміки мотивів голосування за кандидатів у другому турі виборів Президента свідчить про зростання протестного голосування серед виборців обох кандидатів.

Так, 75% виборців, які готові підтримати у другому турі Порошенка, голосують швидше за нього, натомість 22% – голосують швидше проти Зеленського (у лютому таких було 12%). Водночас 57% виборців, які готові підтримати у другому турі Зеленського, голосують швидше за нього, натомість 41% – проти Порошенка (у лютому – 33%).

Крім того, за даними соціологів, 31% опитаних вважають, що коли люди обирають Порошенка, вони голосують безпосередньо за особистість, а 26% – таким чином голосують проти президента РФ Володимира Путіна. Остання позиція більш характерна для виборців Заходу країни. Серед виборців самого Порошенка майже 40% голосують не так за Порошенка, як проти Путіна.

Читайте також: Перемовини про дебати ще тривають - НСК "Олімпійський"

При цьому 20% опитаних вважають, що коли люди обирають Зеленського, вони швидше голосують безпосередньо за особистість, а 66% – таким чином висловлюють протест проти існуючої ситуації в країні (у лютому – 50%). Це, до речі, визнають і виборці Порошенка. Навіть серед виборців самого Зеленського близько 60% своїм вибором висловлюють передусім протест проти існуючої ситуації в країні, йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що 82% опитаних заявили, що не стикалися особисто з фактами підкупу під час цієї президентської виборчої кампанії. З іншого боку 17% сказали, що мали такий досвід: 8% – особисто, 9% – чули про це від близьких та знайомих.

При цьому 39% опитаних зазначили, що очікують значних фальсифікацій у другому турі виборів Президента 21 квітня 2019 року. 37% вважають, що фальсифікації будуть незначними, і лише 14% взагалі не очікують жодних фальшувань виборів. Найбільше тих, хто очікує значних фальсифікацій, серед мешканців півдня та сходу країни.

Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 3000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 5-10 квітня 2019 року.

Як повідомлялося, другий тур виборів Президента України відбудеться 21 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-