Голова ЦВК: реєстрація багатьох виборців в одній квартирі законна

Голова ЦВК: реєстрація багатьох виборців в одній квартирі законна

Укрінформ
Державна міграційна служба в ході перевірки підтвердила наявність помешкань, де зареєстрована велика кількість виборців, та встановила, що реєстрація цих осіб проведена згідно з законодавством.

Про це повідомила голова ЦВК Тетяна Сліпачук на своїй сторінці у Facebook, інформуючи про відповідь ДМС на запит Центрвиборчкому від 28 березня 2019 року "щодо перевірки дотримання відповідними органами реєстрації вимог законодавства з питань реєстрації місця проживання".

“9 квітня ЦВК отримала відповідь на цей запит, де йдеться про те, що ДМС "з метою недопущення порушень під час виборчої кампанії та забезпечення контролю за дотриманням органами реєстрації законодавства, перевірки підстав реєстрації місця проживання осіб, недопущення порушень у сфері реєстрації місця проживання осіб" проаналізовано стан дотримання вимог відповідними органами реєстрації”, - зазначила Сліпачук.

Вона поінформувала, що згідно з відповіддю, за результатами вибіркової перевірки, а саме - у Київській, Харківській, Дніпропетровській областях, було встановлено, що “дійсно існують помешкання, де прописана велика кількість громадян України”.

“Поза тим, для реєстрації у цих житлах подавалися документи відповідно до статті 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", зокрема: заява встановленого зразка, документ, до якого вносяться відомості про місце проживання, квитанція про сплату адміністративного збору, документи, що підтверджують право на проживання в житлі”, - зазначила голова ЦВК.

Водночас вона вказала на той факт, що при реєстрації місця проживання не існує будь-яких обмежень щодо необхідних санітарних норм помешкання та кількості зареєстрованих там осіб (адміністративно-дозвільний інститут прописки скасовано Конституційним судом України 14.11.2001). Відповідно, “ДМС не вбачає ніяких порушень стосовно згаданого вище питання”.

“Тому і дані в Державному реєстрі є достовірними, відповідно до поданої Державною міграційною службою інформації”, - наголосила голова ЦВК.

Вона нагадала, що дані Державного реєстру виборців оновлюються щомісячно, зокрема, за поданнями органів реєстрації місця проживання, Міністерства юстиції України, Державної міграційної служби України, командирів військових частин, районних та міських судів, установ виконання покарань, органів охорони здоров’я, установ соціального захисту та за поданнями самих громадян.

Сліпачук наголосила, що робота Держреєстру є багатокомпонентною і без підтверджуючих документів оновлення даних не здійснюється.

Тобто, як зауважила голова ЦВК, якщо будь-який із вищезгаданих органів вчасно не подав актуальну інформацію, то й у Держреєстрі її бути не може.

Читайте також: За кілька днів до виборів міграційна служба видала 21,4 тисячі ID-карток

“Попри це, від деяких організацій почали лунати закиди про начебто неправдивість даних Реєстру, наприклад, про сотні громадян, які прописані за однією адресою у багатьох населених пунктах України. Часом їх кількість більша за тисячу і це може стати полем для маніпуляцій під час виборів. По перше, потрібно знову ж таки перечитати попередні абзаци, щоб зрозуміти, що ця інформація ніяким чином не відносяться до ЦВК і ДРВ. Реєстр оновлюється лише на підставі подань від відповідних органів”, - додала Сліпачук.

Як повідомлялося, раніше деякі ЗМІ повідомляли про непоодинокі випадки реєстрації сотень громадян в одному житловому приміщенні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-