Ребекка Гармс, депутат Європарламенту від партії Зелених
Українське суспільство показало себе дорослим
02.04.2019 18:10

Німецький політик, депутат Європарламенту від партії Зелених Ребекка Гармс спостерігала за перебігом першого туру українських президентських виборів в Одесі. Вона постійно буває у нашій країні, неодноразово відвідувала її також у період, коли велася передвиборча кампанія.

Під час короткої зупинки в Берліні по дорозі з Києва до Брюсселя Гармс, незважаючи на втому, знайшла час взяти участь у дискусії щодо майбутніх відносин ЄС-Україна у світлі результатів першого туру виборів в Україні, а також поговорити про них з кореспондентом Укрінформу.

СПОСТЕРІГАЧІ ВРАЖЕНІ

- Пані Гармс, Ви були спостерігачем в Одесі - того самі хотіли чи так випало?

- Перед днем голосування сталося так, що довгострокові спостерігачі, а також українська громадянська мережа ОПОРА очікували в цьому місті на високу напругу в день виборів. Вважаю, це пов'язано із тоном передвиборчої кампанії, а також з тим, що неочікувано представники колишніх батальйонів були допущені як спостерігачі. Одеса вважалася місцем, де треба було рахуватися з можливістю ескалації. Тому багато хто з нас поїхав до Одеси.

День виборів же був мирним, спокійним і дуже добре організованим. І мені дуже сподобалася Одеса!

- Як загалом, за Вашою оцінкою, був організований процес виборів в день голосування?

- Незважаючи на питання до кампанії, ми дійшли висновку, що день голосування був добре організований, результати першого туру визнані міжнародними спостерігачами. Добре працювали дільниці, професійно та прозоро. Так що результати ніхто не може поставити під сумнів.

Усі міжнародні спостерігачі були вражені тим, як українці, хоча вони перебувають у стані війни, хоча Росія напала на них, хоча частина території держави є окупованою, так добре організували день голосування, який став проявом демократії.

Для мене дуже важливо, що українське суспільство, понад 63 відсотки населення, незважаючи на своє розчарування останніх років, зібралося та показало себе демократичним і дорослим.

- А що стосується передвиборчої кампанії? Ви би назвали її «брудною»?

- Було багато чого в цій кампанії, що заслуговує на критику. Взяти хоча би несправедливий (нерівний) доступ до ЗМІ. Або зловживання впливом та громадськими коштами. Ще не дана оцінка тому, що насправді означає те, коли актор у телевізійному серіалі має дуже особливий доступ до аудиторії, до виборців. Але це питання дискутується.

Кампанії, в яких конкурують представники політсил, що давно присутні на політичній арені, та діючої влади, дійсно брудні й спрямовані на те, щоби дискредитувати учасників. Думаю, українці в цій передвиборчій кампанії не побачили дуже великої різниці. І це погано.

ЄВРОПА МАЄ ЗАЛИШАТИСЯ З УКРАЇНОЮ

- У Німеччині офіційно не коментують результати першого туру, але чимало людей здивовані таким високим результатом кандидата-політичного новачка Володимира Зеленського. Як буде розвиватися співпраця України з Берліном і Брюсселем у разі обрання його главою держави?

- По-перше, я не можу говорити за те, яким буде вибір українського виборця. Побачимо.

Коли українці оберуть нового президента, і це станеться у ході нормального демократичного процесу, тоді це буде людина, з якою нам потрібно буде співпрацювати.

Вважаю, що керівництво старих політичних еліт і ті, хто в цих перегонах програв, мають подумати над тим, що вони зробили не так. Настільки не так, наскільки багато українських виборців мають більше довіри до невідомої (в політиці) людини. Те, що Зеленський є «чистим аркушем», засмучує мене не менше за моїх численних колег. Але голосували за нього багато українців, яких я не вважаю інфантильними. Треба визнати, що це пов'язано із глибоким розчаруванням суспільства через зловживання, особливо в регіонах, з тим, що надії, пробуджені Майданом, не здійснилися.

- Що Ви вважаєте взагалі визначальним у такій співпраці?

- Для мене стабільність, безперервність – це річ, яка з боку ЄС та сильних держав у складі ЄС, таких як Німеччина, Франція, Польща, має бути гарантована.

Що стосується ЄС або такої країни як Німеччина. Для нас важливим має залишатися, аби зміни, що почалися в Україні, яка належить до найважливіших країн-наших сусідів, проведення реформ, які зазначені в Угоді про асоціацію, продовжувалися. ЄС не може дозволити собі сумніватися, що шлях, який ми з 2014 року, з Майдану, інтенсивно проходили разом, є правильним. Це в наших інтересах, але також в інтересах всього континенту.

Я переконана також, що ми в Європейському Союзі, у Німеччині маємо замислитися над тим, чому в Україні розчарування є настільки великим. Чому процес, який є, без сумніву, чудовим, який приніс деякі результати, так мало сприймають? Так мало, що несподівано проголосували за людину, яка абсолютно жодного відношення до цього процесу не мала. Чому реформи навіть після 5 років проведення не дають людям справжньої надії?

Треба усвідомлювати, що процес реформування в Україні буде більш складним, ніж, наприклад у Польщі або в країнах Балтії. Тому що він проходить при меншій підтримці, в тому числі фінансовій, з європейського боку, але також через відсутність чіткої перспективи членства у разі втілення дуже складних реформ. І це дуже суттєва різниця між країнами Центральної та Східної Європи, які вже є членами ЄС, і державами нашого Східного партнерства.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-