Джон Гербст, екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру "Атлантичної ради"
Україна продовжить курс на Захід незалежно від результату виборів
02.04.2019 11:23

Нинішній Президент України Петро Порошенко й відомий актор Володимир Зеленський, які, очевидно, проходять у другий тур виборів, мають рівні шанси на перемогу попри великий розрив за результатами першого туру. Водночас, незалежно від того, хто з них виграє боротьбу за президентське крісло, Україна залишиться на шляху реформ, що наближають її до західних стандартів.

Таке переконання в інтерв'ю Укрінформу висловив колишній посол США в Україні, нині директор Євразійського центру імені Діну Патрічіу "Атлантичної ради" Джон Гербст. Розмова з ним відбулася в понеділок, на наступний день після голосувань в Україні, результати яких обговорювалися на тематичній конференції в Вашингтоні.

ШАНСИ Є РІВНИМИ

- Після першого туру президентських виборів в Україні ми маємо двох кандидатів із суттєвою різницею в рейтингах. За вашою оцінкою, якими є їхні шанси на перемогу, і що обидва кандидати мають зробити, щоб виграти?

- Я вважаю, що вони обидва мають гарні шанси на перемогу. Я не думаю, що в другому турі це (співвідношення рейтингів кандидатів – ред.) буде подібним до показників першого туру.

- На вашу думку, на чому кандидати мали би зосередити свою увагу, щоб перемогти?

- Вони можуть зосередитися на власних сильних сторонах, а також на слабкості своїх опонентів. Отже, головною темою для Зеленського стане боротьба з корупцією, а основне питання для Порошенка – національна безпека.

ПОРОШЕНКО – ПРОНИКЛИВИЙ ПОЛІТИК

- Гаразд, якщо припустити, що Порошенко виграє… Чи можна очікувати продовження нинішньої політики України з урахуванням чергових парламентських виборів, які, вочевидь, змінять теперішню конфігурацію політичної влади в Києві?

- Я вважаю, що пан Порошенко є дуже проникливим політиком. Він формуватиме свій політичний курс відповідно до можливої розстановки сил в Україні – політичної розстановки сил в Україні – яка сформується після президентських і парламентських виборів. Це якщо припустити, що Порошенко переможе, тому що ми поки не знаємо.

- Чи треба очікувати, що Росія надалі зберігатиме військовий тиск на Донбасі й намагатиметься заморозити конфлікт, якщо Порошенко виграє вибори?

- Ну, вони не заморожують, вони підтримують його на рівні конфлікту низької інтенсивності. Це триватиме доти, поки Кремль не усвідомить, що він не зможе досягти успіху з такою політикою. У певний момент вони це зрозуміють, але не реалізовуватимуть нічого до парламентських виборів.

КРЕМЛЬ ПРОВОКУВАТИМЕ ЗЕЛЕНСЬКОГО

- І протилежне питання. Чого можна очікувати, якщо Зеленський виграє вибори?

- Єдине, чого я очікую, що Кремль чинитиме певні провокації, щоби перевірити його.

- Сьогодні було багато розмов про тісні зв'язки між Зеленським і олігархом Коломойським, який є прямим опонентом нинішнього президента.

- Так.

- Що це означає для України, якщо Зеленський виграє у другому турі?

- Ми не знаємо. Але що відомо точно – якщо Зеленський виграє президенство й вважатиметься людиною, яка служить інтересам Коломойського, це значно послабить його президентське крісло.

- Сьогодні багато говорилося про твердження президента Порошенка, що Зеленський - маріонетка Коломойського. Що ви думаєте з цього приводу?

- У мене немає підстав припускати те чи інше.

ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД КРЕМЛЯ В ДРУГОМУ ТУРІ?

- Ми всі знаємо про наміри Росії втрутитися в українські вибори.

- Авжеж.

- У чому, на ваш погляд, полягає головний інтерес Росії в другому турі президентських виборів в Україні?

- Вони хотіли би, щоб в Україні була нестабільність. Я знаю, що вони не хочуть бачити Порошенка президентом, втім мені невідомо, що вони думають про Зеленського. Але, безумовно, вони намагатимуться створити нестабільність у другому турі, наприклад, шляхом хакерських атак на Центральну виборчу комісію.

- Як ви вважаєте, чи може Росія віддати перевагу комусь із цих двох кандидатів?

- Я просто не маю відповіді. Звісно, їм не подобається Порошенко. Але я не знаю, якими є їхні погляди на Зеленського.

КУРС УКРАЇНИ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

- Сьогодні ви сказали, що Україна продовжить свій курс незалежно від того, хто виграє другий тур ...

- Так, я впевнений в цьому.

- Отже, могли би ви пояснити, чому?

- Я вважаю, що реформи триватимуть, і я думаю, що ми побачимо подальшу орієнтацію (України – ред.) на Захід. Очевидно, можуть бути відмінності по окремих питаннях. Але загальний курс, думаю, буде незмінним.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-