Голова ПА НАТО прокоментував вибори в Україні

Голова ПА НАТО прокоментував вибори в Україні

Укрінформ
Під час президентських виборів 31 березня українці продемонстрували тверду відданість демократичним та євроатлантичним цінностям.

Про це заявив голова делегації Парламентської Асамблеї НАТО Міхал Щерба в у своєму коментарі з нагоди представлення міжнародними спостерігачами за виборами Президента України попередньої заяви щодо проведених виборів.

"Те, що я спостерігав, було вільним вибором вільних людей. Українці продемонстрували свою тверду відданість демократичним та євроатлантичним цінностям. Я бачив ентузіазм громадян усіх вікових категорій, які брали участь у виборчому процесі у вражаючій кількості", - заявив він.

Водночас, голова делегації ПА НАТО висловив жаль з приводу того, що не усі українці могли проголосувати, "оскільки Росія незаконно анексувала Крим та продовжує свою військову агресію на Сході України".

"ПА НАТО продовжуватиме допомагати України на шляху реформ та підтримувати її прагнення приєднатися до нашого Альянсу", - наголосив Щерба.

У представленій у Києві попередній заяві Міжнародної місії зі спостереження за виборами було повідомлено, що президентські вибори в Україні в неділю були змагальницькими, виборці мали широкий вибір та прийшли голосувати у великій кількості.

Зазначалося, що хоча існуюча нормативно-правова база передбачає міцну основу для проведення демократичних виборів, "часто вона не була реалізована добросовісно багатьма зацікавленими сторонами в передвиборчий період", що мало негативний вплив на довіру до виборчої адміністрації, дотримання правил фінансування виборчих кампаній та ефективне вирішення виборчих суперечок.

Відповідно до заяви, основні свободи загалом дотримувалися, кандидати могли проводити вільно виборчу кампанію, хоча "численні ознаки підкупу голосів виборців та зловживання державними ресурсами підривали довіру до процесу". Спостерігачі стверджують, що медіа-середовище було різноманітним, однак, висвітленню кампанії бракувало всебічного аналізу і воно часто було упередженим.

У цілому день виборів було оцінено позитивно, він відкриває шлях до другого туру. Хоча, деякі процедурні проблеми були помічені під час підрахунку голосів, а інколи умови для підрахунку були неналежними, йдеться у заяві.

Додається, що виборча кампанія загалом відбулася в мирній обстановці.

"Вибори проходили на тлі триваючого збройного конфлікту та інших ворожих дій на сході країни та незаконної анексії Кримського півострова з боку Російської Федерації. Як наслідок, вибори не могли бути організовані в Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей, які контролюються незаконними збройними формуваннями", - зазначається у звіті.

Міжнародна Місія зі спостереження за виборами є спільною ініціативою Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО) та Європейського Парламенту (ЄП).

Місія включає ​​близько 970 спостерігачів з 45 країн, включаючи 795 довгострокових та короткострокових спостерігачів від БДІПЛ, 107 парламентаріїв і співробітників від ПА ОБСЄ, 32 від ПАРЄ, 19 від ПА НАТО і 12 від ЄП.

Читайте також: Дезінформація і фейки: міжнародні спостерігачі назвали "мінуси" першого туру виборів

Як повідомлялося, в Україні 31 березня відбувся перший тур президентських виборів.

Центральна виборча комісія станом на 16 годину 20 хвилин опрацювала 85,07% протоколів в електронному вигляді. Згідно з цими результатами, лідирує Володимир Зеленський, за нього свої голоси віддали 30,34%. За Петра Порошенка проголосували 16,02% виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-