У ПА ОБСЄ кажуть, що український народ заслуговує на похвалу за проведені вибори

У ПА ОБСЄ кажуть, що український народ заслуговує на похвалу за проведені вибори

Укрінформ
Український народ заслуговує на похвалу за проведені вибори.

Про це заявила голова делегації Парламентської Асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт у своєму коментарі з нагоди представлення міжнародними спостерігачами за виборами Президента України попередньої заяви щодо проведених виборів, повідомляє сайт ПА ОБСЄ.

"Незважаючи на попередні занепокоєння, день виборів був проведений добре та без ускладнень. Український народ заслуговує похвали за проведення цих виборів", - заявила вона.

Барнетт висловила сподівання, що другий тур виборів Президента України "буде настільки ж мирним, упорядкованим і ефективним".

У представленій у Києві попередній заяві Міжнародної місії зі спостереження за виборами було повідомлено, що президентські вибори в Україні в неділю були змагальними, виборці мали широкий вибір та прийшли голосувати у великій кількості.

Зазначалося, що хоча нинішня нормативно-правова база передбачає міцну основу для проведення демократичних виборів, "часто вона не була реалізована добросовісно багатьма зацікавленими сторонами в передвиборчий період", що мало негативний вплив на довіру до виборчої адміністрації, дотримання правил фінансування виборчих кампаній та ефективне вирішення виборчих спорів.

Відповідно до заяви, основні свободи загалом дотримувалися, кандидати могли проводити вільно виборчу кампанію, хоча "численні ознаки підкупу голосів виборців та зловживання державними ресурсами підривали довіру до процесу". Спостерігачі стверджують, що медіа-середовище було різноманітним, однак висвітленню кампанії бракувало всебічного аналізу і воно часто було упередженим.

День виборів було оцінено загалом позитивно, він відкриває шлях до другого раунду. Хоча, деякі процедурні проблеми були помічені під час підрахунку голосів, а інколи умови для підрахунку були неналежними, йдеться у заяві.

Додається, що виборча кампанія загалом пройшла в мирній обстановці.

Читайте також: Єврокомісія чекає на висновки ОБСЄ щодо українських виборів

Міжнародна Місія зі спостереження за виборами є спільною ініціативою Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО) та Європейського Парламенту (ЄП).

Місія включає ​​близько 970 спостерігачів з 45 країн, включаючи 795 довгострокових та короткострокових спостерігачів від БДІПЛ, 107 парламентаріїв і співробітників від ПА ОБСЄ, 32 від ПАРЄ, 19 від ПА НАТО і 12 від ЄП.

Як повідомлялося, в Україні 31 березня відбувся перший тур президентських виборів. За попередніми результатами, у перегонах лідирує шоумен Володимир Зеленський, на другому місці - чинний президент Петро Порошенко.

Фото: oscepa.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-