Соціологи підрахували кількість “політики” у праймах семи телеканалів

Соціологи підрахували кількість “політики” у праймах семи телеканалів

Дослідження
Укрінформ
На телеканалах “Інтер”, “1+1”, “Україна”, “СТБ”, “ICTV”, “UA:Перший” і “5 канал” 40% усіх новин у прайм-таймі становлять політичні.

Про це розповіла завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації Інституту соціології НАН України Наталя Костенко під час презентації в Укрінформі другої хвилі контент-аналізу новин прайм-тайму провідних українських телеканалів під час передвиборчої кампанії 2019 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У фокусі уваги перебувають політичні новини — це 40% від усіх повідомлень у випусках новин. Канали варіюються за цим показником: від 52% на ICTV до 20% — на телеканалі 1+1, що власне, характерно для цього телеканалу”, — зазначила Костенко.

Говорячи про теми у новинних випусках, вона констатувала, що тема виборів упродовж першого тижня березня була на третьому місці.

“Щодо тем, які фігурують у новинах. Тема виборів нині посідає третє місце, тоді як ще місяць тому вона була п'ятою у рейтингу за кількістю згадувань і обговорювань. Інтерес до висвітлення цієї теми суттєво підвищився — з 18% у лютому до 22% у березні. Причому канали за цим показником доволі диференційовані: “Інтер”, “Україна”, ICTV майже третину всіх своїх повідомлень про Україну присвячують темі виборів. Водночас такі канали, як “UA:Перший” і “5 канал”, лише одинадцяте-дванадцяте повідомлення присвячують цій темі”, — уточнила дослідниця.

Щодо кандидатів на пост Президента, то згідно з даними моніторингу загалом у новинах протягом 4-9 березня згадувалися 17 кандидатів із усіх зареєстрованих.

Презентація контент-аналізу новин прайм-тайму провідних телеканалів під час передвиборчої кампанії в Укрінформі / Фото: Мінченко Геннадій, Укрінформ

“Це 39%, причому наприкінці тижня п'ятеро кандидатів зняли свої кандидатури. Решта кандидатів, які не згадувалися в новинах, ніби підтвердили свій статус технічних кандидатів", - зазначила Костенко.

За її словами, увага тележурналістів до кандидатів була диференційована й неоднорідна. "Так, в 11% усіх повідомлень про Україну присутні згадки про Петра Порошенка, у 6% — про Юлію Тимошенко, у 4% — про Олександра Вілкула, у 3% — про Юрія Бойка, у 2,5% — про Володимира Зеленського та в 2% згадуються Анатолій Гриценко та Олег Ляшко”, — прокоментувала дослідниця.

При цьому, за її словами, у випусках новин на телеканалах переважають позитивні та нейтральні оцінки кандидатів, зокрема Юлії Тимошенко, Гриценка та Бойка, а висвітлення виборчих кампаній має переважно рекламний характер.

Водночас, 15 із 17-ти згаданих кандидатів у президенти протягом першого тижня березня мали синхрон у новинах. Загалом він становить 4627 секунд (проти 3342 у лютому), причому найбільша його частка у Порошенка — 30%, у Ляшка — 19% та в Юлії Тимошенко — 12%. Водночас на каналі “Україна” присутній синхрон 9 кандидатів, на “5 каналі” — двох і на “UA:Перший” — трьох. При цьому найбільший синхрон на “Інтері” мали Порошенко і Бойко — 396 і 463 секунди відповідно.

Окрім того, серед політичних партій найбільша увага телеканалів прикута до представників “Блоку Петра Порошенка” (26%) та “Батьківщини” (10%).

За даними дослідження, також у новинах підвищився інтерес до теми боротьби з корупцією — цей показник зріс із 6% до 13%. Завідувачка відділу Інституту соціології НАНУ пояснила, що, передусім, це пов'язано зі скандалом навколо “Укроборонпрому”, а найбільш "чутливими" до цієї теми у березні виявилися телеканали “UA:Перший” та “Інтер”.

Основним джерелом інформації згідно з матеріалами дослідження є власні кореспонденти медіа (більше половини повідомлень про Україну надаються ними) та офіційні джерела. Водночас на соцмережі як джерело інформації припадає не більше 10%.

Моніторинг телеканалів тривав упродовж 4-9 березня 2019 року і охопив прам-тайм семи провідних українських телеканалів — “Інтер”, “1+1”, “Україна”, “СТБ”, “ICTV”, “UA:Перший” і “5 канал”. Дослідження провела Академія української преси за участю вчених Інституту соціології НАК України методом контент-аналізу новин. Надійність методики становить 80-90% для різних категорій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-